Oskarji

25. 2. 2013

Misliš, da bi Oskarja lahko dobil Infodrom?  To bi bilo super, ampak žal, to ni možno! Oskar je filmska in ne televizijska nagrada.

Tukaj je nekaj srečnih nagrajencev pretekle noči:


- Najboljši film – Misija Argo
- Najboljša igralca za glavno vlogo – Jenniger Lawrence in Daniel Day-Louis
- Najboljša stranska vloga – Christopher Waltz in Anna Hathaway
- Najboljša filmska glasba – Pijevo življenje (Mychael Danna)
- Najboljša pesem – James Bond (Skyfall)
- Najboljša režija – Ang Lee (Pijevo življenje)
- Najboljši izvirni scenarij – Quentin Tarantino (Django brez okov)

Težko bi torej rekli, da je za absolutnega zmagovalca letošnje podelitve oskarjev obveljal en sam film, kot je bilo to v preteklih letih. Oskarje so podelili v 24 različnih kategorijah, kdo pa jih bo dobil, je odločalo kar 6000 ljudi iz filmskega sveta.

Prvi Oskarji so bili podeljeni daljnega leta 1929 v Los Angelesu in so še danes najpomembnejša nagrada za področje filma v ZDA, ki jih podeljuje Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik.

Prireditev je vsako leto tudi prava parada zvezdniškega blišča in modnih kreacij. Tudi tokrat so predvsem predstavnice ženskega spola pritegnile poglede marsikoga v čudovitih večernih kreacijah.

Od kje ime Oskar?


Najbolj znan kipec na svetu, je zasnoval umetnik Cedric Gibbons, izdelal pa ga je losangeleški kipar George Stanley. Najprej so kipcu rekli železni mož, a nekega dne je knjižničarka akademije Margaret Herrick vzkliknila: »Pa saj zgleda kot moj stric Oskar!« Ime se je tako prijelo. Kipec je narejen iz pozlačene zlitine, visok 34 centimetrov in težek 3,85 kilogramov. Kipec je pravzaprav podoba viteza z mečem, ki stoji na zvitku filma.

Najmlajša dobitnica Oskarja je bila Tatum O'Neal, ki je pri desetih letih dobila Oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Papirnati mesec. Najmlajši dobitnik ameriškega kipca pa je Adrien Brody, ki je pri svojih 29 letih dobil Oskarja za najboljšo stansko vlogo v filmu Pianist.

Veš kateri so bili najbolj uspešni filmi v zgodovini Oskarjev? Ben Hur, Titanik in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev. Vsi trije filmi so prejeli kar 11 zlatih kipcev.

Več o oskarjih pa si lahko preberete tudi na portalu Bansi.