Ruski znanstveniki odkrili neznano bakterijo

14. 3. 2013

Ruski znanstveniki so v jezeru Vostok odkrili neznano bakterijo, do katere so prišli po večletnem vrtanju v led. Jezero Vostok se namreč skriva pod 4000 metrov debelim arktičnim ledom, kar 500 nižje od morske gladine.

Vostok (rusko dobesedno »Vzhod«) je največje od skoraj 400 znanih sladkovodnih jezer, ki ležijo globoko pod pokrovom večnega ledu na Antarktiki. Leži pod površino vzhodnoantarktične ledene plošče, okrog 1250 kilometrov od južnega tečaja in blizu južnega magnetnega tečaja. Površina na tem mestu ima 3488 metrov nadmorske višine, gladina jezera pa je 4 kilometre nižje, kar pomeni, da se jezero nahaja 500 metrov pod nivojem morske gladine. Je podolgovate oblike s skoraj 250 kilometrov v dolžino in 50 kilometrov v širino. Dno jezera ni ravno, na najgloblji točki je 900 metrov pod gladino.

Jezero je dobilo ime po ruski stalni raziskovalni postaji Vostok na tem mestu, ta pa po korveti Vostok ruske raziskovalne odprave v začetku 19. stoletja in ene prvih, ki je dosegla Antarktiko. Postaja, kjer je bila izmerjena najnižja temperatura na Zemlji - −89,2 °C, je bila postavljena leta 1957 v sklopu projekta Mednarodno geofizikalno leto na priročni ravnici, še preden se je izkazalo, da je pod njo veliko jezero.