Ciprčani zaradi krize ob del svojih prihrankov?

19. 3. 2013

Ciper, otoška država na vzhodnem delu Sredozemskega morja, se je znašla v hudi finančni krizi. Potrebni bodo številni ukrepi, da se bo država izkopala iz krize. Eden od predlogov Evropske unije je bil tudi ta, da bi državljani za rešitev krize morali prispevati del prihrankov, s čimer pa se Ciprčani ne strinjajo.

Pred bančnimi avtomati na Cipru so dolge vrste, saj ljudje želijo dvigniti svoj denar. A dvignejo lahko le nekaj sto evrov na dan, prav tako privarčevanega denarja ne morejo dvigniti na banki, saj bodo banke vse do četrtka, 21. marca 2013 zaprte.

Ciper je tako kot Slovenija del Evropske Unije. Država ima velike finančne težave, potrebuje 17 milijard evrov, druge države Evropske Unije bi mu lahko pomagale z 10 milijardami.

Ciprska vlada želi napolniti prazno državno blagajno tako, da bi vsakemu državljanu odvzela 6 odstotkov privarčevanega denarja. Tako bi pridobili manjkajoči del vsote, ki bi državo izpeljala iz krize. Državljani se s tem predlogom ne strinjajo, kar so pokazali tudi na demonstracijah.