Jana Dular v Malaviju skrbi za boljši jutri

26. 3. 2013

27-letna Jana Dular živi in poučuje v Malaviju, državi v Vzhodni Afriki, ki je 6-krat večja od Slovenije in ima tudi več kot 6-krat več prebivalcev. Tam je ustanovila dobrodelno društvo, s pomočjo prostovoljnih prispevkov pa že eno leto omogoča zajtrk otrokom podeželske šole. Svoje delo je prestavila ljubljanskim učencem iz Osnovne šole Božidarja Jakca.

Šolski vsakdan malavijskih otrok

V javnih šolah v Malaviju je en učitelj na 100 otrok. Pouk poteka v učilnicah, ki nimajo šolskih klopi, brez šolskih potrebščin. Tudi učbenikov ni - ves razred ima v povprečju 3 učbenike. Šolske malice ne poznajo.

Izobrazba je za mnoge privilegij

Hoditi v šolo je za mnoge otroke v Malaviju privilegij. »Šolnina za enega otroka v osnovni šoli stane med 250 in 350 evri na leto, povprečna plača na podeželju pa je 20 evrov na mesec. Izobrazba je zato privilegij za tiste iz mest, ki zaslužijo po 100 ali 200 evrov na mesec,« pojasnjuje Dularjeva.

Dežela večne pomladi

Malavi je gosto poseljena država v jugovzhodni Afriki. Na severozahodu meji na Zambijo, na severovzhodu na Tanzanijo ter na vzhodu, jugu in zahodu na Mozambik, ki ga od Malavija ločuje jezero Malavi (tudi Njaško jezero). Ima 14 milijonov prebivalcev. Uradna jezika sta angleščina in čevščina.

Intervju z Jano Dular si lahko preberete tudi na spletni strani RTV Slovenija.