Barvanje pirhov

29. 3. 2013

Še malo in v cerkve bodo kristjani na blagoslov odnesli jedi, potem pa si jih bodo z veseljem privoščili. Kaj pa je najbolj zabaven del priprave velikonočnih dobrot? Zagotovo je to barvanje jajc. Pokukali smo k družini Novak in preverili, kako se pripravljajo na velikonočni praznik.

Šunka, hren, vse je že skoraj pripravljeno… le še jajca je potrebno pobarvati! Pavla nam pove, da velikonočne praznike preživlja z družino. Odpravijo se v Prekmurje. Najraje od vsega pa barva jajca z bratcem Nikolajem. Letos ji je pomagal še najmlajši brat Vili, ki velikonočnih jajc še nikoli ni barval.

Mlada kuharica Pavla si je pripravila vse kar potrebuje: čebulne olupke, nogavice, nekaj zelenja za okras in seveda sveža jajca. Na jajca da zelenje, jih zavije v nogavice in postavi skupaj s čebulnimi olupki v mlačno vodo, kjer jih kuha vsaj 10 minut. Nekaj časa jih še pusti v čebulni vodi, da se ohladijo in dobijo lepo, temno barvo.

Nato jajca z mamo vzameta ven iz nogavic in jih namažeta z mastnim delom šunke. Tako se pirhi bolj svetijo. Pavla pove, da jih bo kasneje dala v košaro k drugim velikonočnim dobrotam in jih jutri odnesla na blagoslov v cerkev.

Kako lahko pobarvamo pirhe z naravnimi barvami?

 

Rožnato lila pirhi: Z vložene rdeče pese odlijemo tekočino ter jo nekoliko razredčimo. V tej tekočini nato skuhamo jajca ter jih ohladimo. Lahko pa vzamemo tudi paket zmrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode ter zmešamo. Vse skupaj precedimo in tekočini dodamo malo kisa. V tej tekočini nato skuhamo jajca.  Če ti ni nobena izmed zgornjih idej všeč, pa bi še vedno želel/a rožnate pirhe, lahko jajca skuhaš v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce preprosto namočiš v sok vložene rdeče pese, borovničev, brusnični ali ribezov sok.

Rdeči pirhi: Jajca skuhamo v rdečem teranu ali pa v zavreli vodi iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Skoraj črni pirhi: Jajca skuhamo v gostem ruskem čaju ali pa jih kuhamo v pravem čaju.

Oranžni, pomarančni pirhi: V vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in tej tekočini skuhamo jajca.

Rumeni pirhi: V vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli. Celotno zmes precedimo in v dobljeni tekočini skuhamo jajca. Lahko pa tudi v vodi skuhamo jabolka (zlati delišes), mleto kurkumo, žafran v prahu, kamilice in suhe bezgove cvetove. V tekočini, ki nastane, skuhamo jajca.

Zeleni pirhi: V vodi pol ure kuhamo špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat. Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo. Na koncu precedimo skozi gazo ter v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca. Pustimo jih v vodi, da se ohladijo. Nežne zelene odtenke dosežemo tudi s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi: Tako kot jih je pripravila naša Pavla. Jajca skuhamo skupaj z olupki čebule. Lahko pa tudi s pomočjo kave. Vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelico kave z dodatkom kisa ali limoninega soka.

Vijolični pirhi: jajca skuhamo v vodi in soku iz črnega ribeza.

Sivi pirhi: v vodo damo zdrobljeno hrastovo skorjo in nato v tej vodi skuhamo jajca.

Zakaj pa so na jajcih številke 3, 2, 1, 0?

Katera jajca so najboljša in kakšne so razlike med bolj ali manj rumenimi? Najbolj radovedni kliknite tukaj in izvedeli boste marsikaj zanimivega o jajcih.