Črni petek

24. 11. 2012

Petek po zahvalnem dnevu je eden od desetih najbolj vročih nakupovalnih dni v Združenih državah Amerike, saj takrat Američani začnejo z božično-novoletnimi nakupi. Zaradi dolgih vrst pred trgovinami in nakupovalnega kaosa, ki pogosto pripelje tudi do nasilja, ta dan imenujejo črni petek.

Na črni petek trgovci na nekatere izdelke ponudijo velike popuste. Prodajalne se pogosto odprejo že ob polnoči, pred trgovinami pa so dolge vrste. Število znižanih izdelkov je omejeno, zato za te izdelke med kupci prihaja do prepirov in celo pretepov.

Spletna različica črnega petka

Spletni ponedeljek je spletna različica črnega petka, ki je prvi ponedeljek po zahvalnem dnevu, kupci pa nakupe opravijo v spletnih trgovinah.

Pobuda, da črni petek postane dan brez nakupov

Dan brez nakupov (angleško Buy Nothing Day) je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu. Vedno več nakupujemo in nakupovanje tako predstavlja enega od glavnih razlogov za okoljske, družbene in ekonomske težave. V Ameriki ga od leta 1997 obeležujejo prav na črni petek, drugod po svetu pa dan kasneje. Cilj Dneva brez nakupov je, da vseh 24 ur ničesar ne kupimo.

   (foto: protectamerica.com, abcnews.com, pcworld.com)