Kdo zasluži z vašim nakupom kavbojk?

24. 11. 2012

Lastniki velikih podjetij selijo svoje podjetja v dežele, kjer je proizvodnja cenejša, saj so plače delavcev nižje. Kadar je plača delavca manjša, je zaslužek lastnika večji. Infodrom je preveril, kolikšen del denarja, ki ga plačate za kavbojke, dobijo delavci in koliko lastniki podjetij.

V državah kot so Bangladeš, Kitajska, Malezija in Indonezija morajo lastniki podjetij delavcem za opravljeno delo plačati manj denarja, kot če bi to delo opravili delavci Sloveniji. V teh državah je tudi slabši nadzor na delovnimi pogoji delavcev, delavci imajo manj pravic ali pa jih lastniki kršijo, v nekaterih tovarnah pa delajo tudi otroci, čeprav je to prepovedano.

Poglejmo primer: polovico cene kavbojk, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno za izdelavo, prevoz in oglaševanje kavbojk (plače delavcev (1 %), stroški prevoza (11 %), materialni stroški 13 %), oglaševanje in oblikovanje znamke (25 %)), kar polovico denarja, ki ste ga odšteli za nakup, pa si razdelita lastnik podjetja in trgovina, v kateri ste kavbojke kupili. Če ste za kavbojke plačali 30 €, je od tega zneska delavec dobil 3 cente, lastnik podjetja in trgovina pa sta si razdelila 15 €.

Prispevek smo pripravili s pomočjo strokovnjakinj projekta Državljan(stvo) v novi dobi. Preberi si več o globalni neenakosti, revščini in globalnem gospodarstvu.

Več o dnevu brez nakupov si preberi tukaj.