Jedrsko orožje: kaj je in kdo ga ima največ?

12. 4. 2013

189 držav sveta, med njimi tudi Slovenija, se zavzemajo, da se jedrsko orožje ne bi uporabljalo in da ga države ne bi več razvijale. Kaj sploh je jedrsko orožje in katere so države, ki ga imajo največ?

Pa poglejmo. Jedrsko orožje je eno najnevarnejših orožij na svetu. Ob eksploziji atomske bombe, je njena eksplozija večja in močnejša od vseh drugih orožji. 

Nevarnost pa ni le v eksploziji, ampak tudi v radioaktivnih žarkih. Ti sevajo še več let po napadu. Žarkov se ne vidi, a kljub temu onesnažijo zrak za daljši čas, škodujejo tudi zemlji, vodi ter zdravju ljudi. Posledično lahko pride do hudih bolezni kot so rak in umrejo. 

Kako se je razvoj atomske bombe začel? 

Prva država z atomsko bombo so bile ZDA. Morda veš, kdaj so jedrsko orožje prvič uporabile? To je bilo na koncu 2. svetovne vojne, ko so leta 1945 odvrgli bombi na dve japonski mesti: Hirošimo in Nagasaki. Takrat je umrlo ogromno ljudi in vojna se je končala. 

Druge države so videle kako močne so postale ZDA ravno zaradi uporabe jedrskega orožja in tudi same so želele razvijati takšno orožje. 

Kdo ga ima danes največ? 

ZDA in Rusija, nato pa sledijo Velika Britanija, Francija in Kitajska. Vse omenjene države so se odločile, da tega orožja ne bodo uporabljale v vojaške namene. Jedrsko orožje razvija tudi Severna Koreja, ki se je sprva s tem dogovorom strinjala, nato pa si je pred 10 leti premislila in od dogovora odstopila. 

Zdaj si vse države prizadevajo, da bi tudi Severna Koreja prenehala z uporabo jedrskega orožja in se spet pridružila dogovoru, ki so ga sklenile ostale države.