Otrokove pravice

22. 11. 2012

Pravice otrok so zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah, ki je bila sprejeta 20. novembra 1989. Vse države, ki so konvencijo podpisale, morajo upoštevati pravice otrok, ki so zapisane v njej. Najbolj osnovna pravica je, da ste vsi otroci enakopravni, ne glede na barvo oči, las in kože.

Konvencija določa, da morate otroci za svoj poln razvoj odraščati v družinskem okolju, v vzdušju sreče, ljubezni in razumevanja.

Zato vas nihče ne sme proti vaši volji ločiti od staršev. Staršem se vas lahko odvzame, če vas zanemarjajo in zlorabljajo. Imate pravico, da se redno srečujete s tistim od staršev, s katerim ne živite skupaj, razen v primeru, če to za vas ne bi bilo dobro. Imate pravico, da vas vzgajajo vaši starši, če je to mogoče.

Otroci imate pravico povedati svoje mnenje, tudi v postopkih pred sodišči.

Otroci imate pravico do prostega časa, ko lahko počivate oziroma počnete, kar vam je všeč.

Nikjer po svetu otroci ne smejo delati za denar, niti opravljati dela, ki bi bilo zanje pretežko. Žal je to še vedno marsikje kršena pravica.

Otroci imate pravico do znanja, država in odrasli pa vam morajo omogočiti osnovno šolanje, do katerega boste lahko dostopali in bo brezplačno.

Otroci imate pravico do varnosti, nihče vas ne sme tepsti, zanemarjati ali se norčevati iz vas. Živeti bi morali brez strahu.

Vsi otroci po svetu imajo pravico do zdrave hrane in čiste pitne vode.

Države morajo zagotoviti takšne pogoje, da boste lahko v primeru bolezni ali poškodb dobili najboljše zdravljenje. Da vas zdravnik sploh lahko zdravi, morajo s tem soglašati vaši starši.

Otroci imate pravico, da govorite jezik svojih staršev. A zraven se morate naučiti tudi jezika države, v kateri živite.

Imate tudi pravico do zasebnosti, saj vas nihče ne sme snemati, če tega ne želite.

To so osnovne pravice, zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah. V Konvenciji o otrokovih pravicah piše tudi, da morajo države otroke in odrasle seznaniti s pravicami otrok. Če pravic ne poznaš, jih ne moreš uveljavljati.

Tukaj si lahko prebereš Konvencijo o otrokovih pravicah.

Če mislite, da so vaše pravice kršene, lahko pišete varuhu človekovih pravic na info@varuh-rs.si oziroma pokličete brezplačno telefonsko številko 080 15 13, kjer vam bodo svetovali, kaj lahko storite.