21. november, svetovni dan televizije

21. 11. 2012

Svetovni dan televizije obeležujemo 21. novembra. Poleg tega, da televizija zabava, tudi informira in izobražuje. Prav zato močno vpliva na to, kaj si mislite o življenju in družbi. Vaš pogled na svet sooblikuje tudi Infodrom, ki ga lahko spremljate na prvem programu TV Slovenija od ponedeljka do petka, ob 18.00.

Zakaj ravno 21. november?
Združeni narodi so 21. november razglasili za svetovni dan televizije z resolucijo, sprejeto decembra leta 1996. Za 21. november so se odločili, ker so 21. in 22. novembra 1996 izvedli prvi svetovni forum o televiziji, na kateri so vodilni predstavniki iz televizijskega sveta razpravljali o naraščajočem pomenu televizije v današnjem spreminjajočem se svetu.

Kakšen vpliv ima televizija?
Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 21. november za svetovni dan televizije, saj je želela poudariti vse večji vpliv, ki ga ima televizija na procese odločanja s tem, ko pred oči svetovne javnosti prinaša informacije o konfliktih in varnosti. Poleg tega televizija poroča tudi o drugih pomembnih temah, kot so na primer gospodarstvo in sociala.

Svetovni dan televizije torej ni toliko namenjen slavljenju televizije kot orodja oziroma naprave, temveč predvsem njenemu vplivu na družbo. Televizija s svojo izobraževalno, informativno in zabaviščno vlogo na različne načine vpliva na javno mnenje in življenje vsakega izmed nas.

Televizijski programi v Sloveniji
Po podatkih državnega statističnega urada so televizijske organizacije v Sloveniji v letu 2011 prikazale 61 televizijskih programov, od tega 23 programov s posebnim statusom in 38 programov brez posebnega statusa. Status programa posebnega pomena imajo po Zakonu o medijih vsi radijski in televizijski programi javnega zavoda RTV Slovenija, poleg njih pa lahko status pridobijo tudi lokalni, regionalni, študentski in nepridobitni radijski ali televizijski programi, če izpolnjujejo posebne pogoje (npr. so namenjeni manjšinam, gluhim, pomembni za lokalno skupnost …).

PV

Kakšna so bila poročila za otroke v slovenščini v preteklosti, si lahko pogledaš v Infoteki.
Nastajanje oddaje Infodrom si lahko pogledaš v Zakulisju.