Tragedija zaradi izkoriščanja

29. 4. 2013

V Bangladešu je prišlo do tragedije, ko se je tovarna, kjer so med drugim izdelovali tudi  oblačila, nenadoma sesula v prah. V osem nadstropni stavbi je delalo okoli tri tisoč ljudi.

Že dan pred nesrečo so policijo opozarjali, da so v zidovih razpoke, in da jih je strah, da se bo kaj zgodilo. Delodajalci opozoril niso upoštevali. Ljudem so zagrozili, da morajo delati ali pa bodo izgubili službe. Tako so se delavci vrnili v stavbo, ki se je nato porušila. Umrlo je najmanj 350 ljudi, med žrtvami so bili tudi otroci. V stavbi imajo namreč organizirano varstvo najmlajših, veliko otrok pa je v tovarnah oblačil tudi delalo.

V Bangladešu namreč dela skoraj 5 milijonov otrok, starih med 5 in 14 let. Delajo v tovarnah oblačil, tobačnih tovarnah in avtomobilskih delavnicah. Ker so otroci cenejši in ubogljivejši od odraslih, hitro dobijo službo. K delu jih navadno spodbujajo tudi starši, saj tako zaslužijo okoli 10 evrov na mesec, kar jim pomaga preživeti družino. Otroke, ki so za preživetje prisiljeni delati, pogosto izkoriščajo ali pa so do njih nasilni. Ker morajo delati, ne hodijo v šolo in nimajo časa za igro. Oblačila, ki jih ljudje in otroci v Bangladešu sešijejo skoraj zastonj, trgovine po svetu drago prodajajo pod imenom znanih blagovnih znamk. Zaslužka lastniki tovarn in blagovnih znamk ne namenijo delavcem in njihovi varnosti, temveč ga obdržijo zase. Domačini zato protestirajo proti oblastem in lastnikom tovarn. Zahtevajo, naj nehajo postavljati dobiček pred njihova življenja in naj bolj skrbijo za varnost. Policija je že prijela lastnike tovarn in strokovnjake, ki so zatrjevali, da je stavba varna.