Zlato fiskalno pravilo

7. 5. 2013

Zlato fiskalno pravilo se nanaša na proračun države in določa, da lahko država zapravi le toliko denarja, kot ga dobi v državno blagajno. Na ta način se prepreči prekomerno zadolževanje. 

Za lažjo predstavo državo zamenjajmo z državljanom, posameznikom. Nataša hodi v službo. Vsak mesec na svoj bančni račun prejme plačo, ki znaša 800 evrov. S tem denarjem lahko plača položnice, si kupi hrano ali gre na izlet. A porabi lahko le teh 800 evrov in nič več. To je njen proračun - vse kar pride v njeno denarnico in kar gre iz nje

Svoj račun oziroma proračun ima tudi država. Država večino denarja dobi od davkov. Ta denar mora po tem razdeliti, saj ga porabi za različne namene, od plačila pokojnin, do gradnje cest, novih šol in ostalih stvari, ki so potrebne, da država normalno deluje. Če država porabi le toliko, kot je prejela in nič več, pravimo, da upošteva zlato fiskalno pravilo. Fiskalno pomeni proračunsko, proračun pa je ves denar, ki ga ima na razpolago država. Z vpeljavo zlatega fiskalnega pravila v državi želijo, da bi vlada z denarjem bolj preudarno ravnala in se ne bi zadolževala. Politiki pa se ne morejo dogovoriti, kdaj naj bi zlato fiskalno pravilo začelo veljati ter ali naj se zapiše v ustavo - glavni državni dokument.