Trojka

15. 5. 2013

Trojka so tri pomembne finančne ustanove, ki nadzorujejo države Evropske unije. Ko se katera država znajde v težavah, z njo podpišejo sporazum in ji določijo, kako mora ravnati, da se bo rešila iz krize.

 

Beseda troika v ruščini pomeni vprego treh konj, ki vlečejo sani. Toda v trojko, ki jo v Sloveniji omenjajo v zvezi z reševanjem finančne krize niso vpreženi konji, temveč predstavniki zelo pomembnih ustanov. Prva je Evropska centralna banka. To ni običajna banka z bančnimi avtomati in poslovalnicami. Evropska centralna banka spremlja, kaj se dogaja s skupno evropsko valuto evro ter preverja ostale banke v Evropski uniji. Drugi član trojke je Mednarodni denarni sklad. Ta spodbuja mednarodno denarno sodelovanje ter občasno kakšni državi posodi denar. Tretja pa je Evropska komisija, ki zastopa vse države v Evropski uniji. Te tri ustanove pomagajo državam, ki se znajdejo v težavah. Doslej so pomagali Grčiji, Irski, Portugalski in pred kratkim tudi Cipru. Ko se država znajde v težavah, gredo trije strokovnjaki iz vsake od teh ustanov v to državo in z njo podpišejo sporazum. Državi v težavah ukažejo kakšne ukrepe mora sprejeti, če se želi rešiti iz finančnih težav. 

 

Skupaj proti trojki

 

Trojka ima pod drobnogledom tudi Slovenijo, saj jo skrbi čedalje globlja finančna kriza. Od nas pričakuje, da bomo sami sprejeli ukrepe, ki bodo zajezili zadolževanje in porabili le toliko denarja, kolikor ga imamo na voljo. Če ne bomo uspeli, bo stroge ukepe predpisala trojka. Tudi Slovenci si bržkone želimo sami rešiti težave, ki nas pestijo, zato je vlada Alenke Bratušek v ta namen nedavno sprejela serijo ukrepov. Glavni ukrepi so:

Privatizacija podjetij v državni lasti, tudi bank. To pomeni, da lastnik podjetij ne bi bila več država, ampak več posameznih lastnikov. S tem ko bi država prodala podjetja, bi zaslužila denar. Velja pa tudi prepričanje, da podjetja v zasebni lasti poslujejo bolj učinkovito. 

Varčevanje pri porabi proračunskega denarja z zmanjševanjem števila zaposlenih v javnem sektorju in nižanjem njihovih plač. 

Vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, s čimer bi v prihodnosti prepovedali prekomerno zadolževanje. (LINK)

Najpomembnejša sprememba je dvig stopnje DDV, ki bo napočil z julijem. Država bo s tem v svojo malho nabrala dodatna sredstva.