Zaljubljeni metuljčki v želodcu

20. 5. 2013

Nasmeh do ušes, rdečica na obrazu, noge kot da bi lebdele nad tlemi, glava v oblakih, v trebuhu pa metuljčki. Vse to ne ravno dobesedno, a zaljubljenost nam zna povzročiti neobvladljive reakcije. Poglejmo, kako in zakaj?

Iztok je zaljubljen v Natašo in vsakič, ko jo sreča, začuti metuljčke v trebuhu. Ker je zaljubljenost zanj nekaj novega, jo možgani tako kot druge neznane situacije, prepoznajo kot morebitno nevarnost. V Iztokovih možganih leži amigdala, ki ves čas skrbi, da se fant pravilno odzove na okolico. V primerih morebitne nevarnost amigdala pripravi telo na beg in zato aktivira simpatično živčevje. Simpatično živčevje prerazporedi kri iz manj pomembnih organov v tiste, ki so bolj pomembni za pripravljenost na boj in beg. Da se organi hitro in učinkovito odzovejo, morajo biti namreč dobro prekrvavljeni. Simpatično živčevje krvi torej ukaže, naj se v čim večjem obsegu preseli iz notranjih organov, tudi iz trebuha, v skeletne mišice. Prav zato v trebuhu nastane občutek žgečkanja, torej »metuljčki v trebuhu«. Zato Iztok, ko sreča Natašo, tudi ni lačen in v trebuhu občuti slabost. 

Torej, metuljčki v trebuhu so odziv na zaljubljenost, ki jo možgani prepoznajo kot morebitno nevarnost. Zato simpatično živčevje pošlje kri iz manj pomembnih delov telesa, tudi iz želodca, v bolj pomembne - skeletne mišice in nas tako pripravi na beg.