Hilda na begu

21. 5. 2013

Hilda Tovšak je bila nekoč uspešna podjetnica, a izkazalo se je, da so za njenimi poslovnimi uspehi stale prevare in goljufije. Tako jo je sodišče napotilo v pripor, kasneje pa so jo zaradi napake v postopku izpustili. Ko bi morala ponovno stopiti pred pravosodne organe,  je izginila neznano kam.

Hilda Tovšak je do leta 2008 vodila gradbeno podjetje Vegrad. V njem so bili zaposleni delavci, ki so za svoje delo dobili razmeroma malo denarja. Podjetju Vegrad je šlo vedno slabše, dokler leta 2010 ni propadlo. Brez dela je ostalo okoli 2000 delavcev. Hilda Tovšak od tedaj delavcem in podjetjem, s katerimi so sodelovali, dolguje 44 milijonov evrov. Tedaj sta Hildo Tovšak in njeno poslovanje začela preiskovati policija in tožilstvo. Proti njej so podali več kazenskih ovadb. Obtožena je bila goljufije, ponarejanja dokumentov in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Tožilstvo ji med drugim očita, da je zapravila 34.000 evrov denarja, ki so ga delavci Vegrada zbrali za svojega sodelavca, ki je umrl v delovni nesreč.

Poleg tega državi ni plačevala davkov od plače delavcev. Od plače bi morala del denarja nameniti državi, a tega ni storila. S tem je državno blagajno oškodovala za okoli 100.000 evrov.

Hilda Tovšak je aprila letos priznala krivdo in obsodili so jo na dve leti zapora zaradi kaznivega dejanja prikrivanja denarja in neupravičene uporabe tujega premoženja. Proti Hildi Tovšak še tečejo preiskave za okoli 20 kaznivih dejanj, med drugim zaradi več goljufij in zlorabe položaja.