Dogovor o cenah nafte

22. 5. 2013

V Evropi obstajalo različna podjetja, ki črpajo in prodajajo nafto. Vsako podjetje prodaja nafto po svoji ceni. Tako kupec lahko primerja ceno nafte pri različnih podjetjih in se nato odloči, da bo nafto kupil tam, kjer je zanj najugodnejša. 

Tisto podjetje, ki postavi najnižjo ceno nafte, tudi največ zasluži, saj je največ proda. Zato tudi druga podjetja nižajo ceno, da bi privabila več naročnikov. Tako naj nafta ne bi bila predraga, a to ni čisto res. 

Evropska komisija zdaj preiskuje, ali so se naftna podjetja na skrivaj dogovorila, da bodo postavila enotno, visoko ceno nafte in si tako zagotovila visok zaslužek. Taki obliki cenovne špekulacije pravimo tudi kartelno dogovarjanje. Če je to res, kupcem nafte ne bo preostalo nič drugega, kot da kupijo drago nafto. Tako dogovarjanje o cenah pa je prepovedano in kaznivo, saj lahko tako trgovci stalno višajo cene nafte, kupci pa nimajo izbire in morajo kupovati nafto po visoki ceni. Cena nafte vpliva tudi na druge življenjske stroške: ceno hrane, prevozov in celo kozmetike, saj je nafta osnova za mnogo kozmetičnih izdelkov.