Grčija varčuje

18. 9. 2013

V Grčiji so nekateri otroci ostali na pragu šolskih vrat, saj se je veliko učiteljev odločilo za stavko. Namesto v službi so se učitelji, zdravniki in ostali javni uslužbenci zbrali na ulicah, kjer protestirajo.


Javni uslužbenci so jezni, ker bo do konca naslednjega leta 15 tisoč izmed njih zaradi varčevanja ostalo brez dela. Poglejmo, zakaj je do tega prišlo in kako je gospodarska kriza tako močno prizadela Grčijo?


Država je zašla v krizo, ker je v preteklih letih porabila več denarja, kot ga je imela na voljo ter ob tem najemala visoka posojila.

Nakopičilo se je veliko dolgov, ki jih ni mogla več odplačevati, zato so ji druge države članice Evropske unije pomagale z denarno pomočjo v vrednosti 246 milijard evrov. A v zameno za pomoč je morala Grčija obljubiti, da bo zmanjšala porabo. V ta namen so v državi sprejeli mnoge varčevalne ukrepe. Predvsem so znižali plače tistim, ki jih za svoje delo plačuje država, torej učiteljem, zdravnikom, uradnikom, množica izmed njih pa je že ali še bo izgubila službe. Porabo grškega denarja zdaj nadzirajo različne tuje institucije.