Gobar po napadu medvedke dobro okreva

19. 9. 2013

 

V sredini septembra 2013 je v Občini Postojna medvedka napadla gobarja, ki se je po naključju znašel med njo in mladičem. Srečanje si bo gobar zapomnil po poškodbi roke, a na srečo dobro okreva.

Gobar jo je odnesel le s poškodovano roko

Približno kilometer iz vasi Bukovje v Občini Postojna v smeri Podkraja in Hrušice je 18. 9. 2013 okoli 11.30 medvedka napadla moškega, ki je v gozdu nabiral gobe. Poškodovala mu je levo roko, zato so ga prepeljali na urgenco, kjer so ga ustrezno oskrbeli. Gobar po napadu že okreva.

Skušala zavarovati mladiča

Medvedka se je gobarja najverjetneje prestrašila in je hotela zavarovati svojega mladiča, zato ga je napadla. Čeprav so medvedi nevarne živali, pa človeka napadejo redko, v Sloveniji le dvakrat do trikrat letno. V večini primerov, nekje pri 90 do 95 odstotkih srečanj, se žival namreč kolikor je mogoče, hitro umakne pred človekom, nikakor pa ne napada namerno. Kadar pa človek medveda preseneti ali pa so v bližini mladiči, ki jih želi mati zaščititi, pa se lahko srečanje konča tudi s smrtjo človeka.

Medveda opozorimo na svojo prisotnost

Kako ravnati, da srečanje z medvedom preprečite? Pri sprehodu skozi območja, kjer se medvedi zadržujejo, moramo živali opozoriti na našo prisotno. Če je mogoče, hodimo v smeri vetra, da nas bo lahko zavohal. Nase opozarjamo tudi s hrupom. Hodimo tako, da listje šumi, občasno poči veja in škrta kamenje. Če smo v družbi, se pogovarjamo, če smo sami, si lahko kaj zapojemo. Če je temno, uporabimo močno baterijsko svetilko. Če smo na sprehodu s psom, ga imamo na kratkem povodcu. Če medveda srečaš, a te ni opazil, počakaj, da 

nemoteno nadaljuje svojo pot, nato pa odidi v nasprotno smer.

Ob srečanju z medvedom ostanite mirni

In kaj storiti, če medvedu le zremo iz oči v oči? Predvsem ostanimo mirni. Obstanemo na mestu in ne delamo sunkovitih kretenj, ker bi lahko žival naše premikanje zaznala kot napadalno in bi se zaradi ogroženosti začela braniti. Počasi se moramo umikati ritensko, nikakor pa ne smemo začeti bežati, ker nas lahko začne loviti. Tudi pri plezanju nas bi premagal, v obeh veščinah je namreč medved dva do trikrat hitrejši in spretnejši od človeka. Medved nam bo skušal svojo premoč pokazati s strašilnim napadom, ob katerem bo renčal in rjovel, a bo v pravi napad prešel le, če ga bomo izzvali z napadalnim ravnanjem. Če se medved vseeno zelo pribliza, se moramo narediti mrtve – ležemo na trebuh, z rokami pa si zaščitimo obraz. Pri tem se ne premikamo, tudi če se nas zver dotika. Čeprav bi ob takšnem ravnanju najraje zakričali in zbežali, pa je bolje, da ostanemo »mrtvi«. Žival se zaradi nas ne bo več počutila ogroženo in bo odšla stran.

Foto: WikiHow