Po pomoč k zagovorniku

9. 10. 2013

Kaj storiti, ko svojih težav ne moreš rešiti sam ali s prijatelji, po vrhu vsega pa te ne razumejo niti starši? K sreči obstaja zagovornik otrokovih pravic, ki je do zdaj posredoval že v skoraj 400 primerih. Kdo je torej zagovornik otrokovih pravic in kako lahko pomaga?


Poglejmo primer. Miha je star 12 let in njegova starša se ločujeta. Med seboj se ne moreta dogovoriti, pri kom bo Miha po ločitvi živel. Prepričana sta, da bo Mihi najbolje pri vsakem od njiju. Miha je zato v stiski. Ne počuti se dobro, skrbi ga, da bo izgubil enega od staršev, da bo izgubil prijatelje, se moral preseliti drugam.

Odloči se poklicati Zagovornika otrok. To je organ, ki deluje v okviru Varuha človekovih pravic.

Miha tako poliče številko 080 15 30. S pomočjo koordinatorja zagovornika se dogovori za sestanek. Zagovornikova naloga je v sporu predstavljati Mihove želje in potrebe, zato mu prisluhne. Miho potolaži, in sestavi dokument o tem, kaj si Miha želi ob ločitvi njegovih staršev. Dokument morajo kasneje upoštevati na sodišču, ko odloča o tem, kje bo Miha živel.

Zagovornika lahko torej pokličeš, ko ne razumeš kaj se ti dogaja in želiš priti do različnih informacij in pojasnil. Kadar bi radi povedal svoje mnenje, pa te odrasli ne poslušajo, ko denimo odločajo o tvoji prihodnosti. Zagovornik otrok bo zastopal tvoje interese, jih posredoval pristojnim in govoril namesto tebe.


Kam naj se torej obrnem?


Stik z zagovornikom otrok lahko navežeš po telefonu:

080 15 30 (Varuh človekovih pravic)


Kontakne osebe so dosegljive tudi na naslednjih telefonskih številkah:

za Gorenjsko: 041 211 223

za celjsko območje: 041 760 221

za Štajersko in Koroško: 051 630 388

za Notranjsko in Primorsko: 051 643 407


Spletne povezave:

www.pravice-otrok.si

www.varuh-rs.si

Elektronska pošta:

info@varuh-rs.si


Infodrom ne prevzema odgovornosti za vsebine zunanjih povezav