Letošnji Nobelovi nagrajenci za ekonomijo

14. 10. 2013

Nobelovo nagrado za ekonomijo je prejela skupina ameriških znanstvenikov, in sicer za svojo empirično analizo cen premoženja. Letošnji nagrajenci so Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen in Robert J. Shiller.

"Neprava" nagrada

Nobelova nagrada za ekonomijo ni "prava" Nobelova nagrada, saj v nasprotju z drugimi petimi nagradami - za medicino, fiziko, kemijo, književnost in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Podeljevati so jo začeli leta 1969 na pobudo švedske centralne banke, od takrat pa so jo podelili 44-krat 71 nagrajencem.

Slavnostna podelitev na obletnico Nobelove smrti

Vse Nobelove nagrade bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Z izjemo najprestižnejše nagrade za mir, ki jo tradicionalno podelijo v Oslu in bo letos pripadla Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), bodo nagrade preostalim petim nagrajencem kot vedno izročili v Stockholmu.

Kdo je bil Alfred Nobel?

Bil je švedski kemik, inženir in izumitelj, ki je svoje življenje posvetil študiju eksploziva. Leta 1867 je izumil dinamit, ki velja za prvi kemični eksploziv, s katerim se je dalo varno upravljati. V Veliki Britaniji in ZDA so ga kasneje uporabljali predvsem v rudarstvu in gradnji prometnega režima. Pred smrtjo je Nobel napisal oporoko in večino svojega premoženja namenil za vzpostavitev Nobelove nagrade. Švedska akademija znanosti nagrade vsako leto podeli za šest področij - Nobelove nagrade podeljujejo za mir, medicino, fiziko, kemijo, književnost in ekonomijo.

Letošnja kandidatka za Nobelovo nagrado za mir je bila tudi Malala, borka za pravice izobraževanja deklic, a je nagrada odšla v roke Organizaciji za prepoved kemičnega orožja.