Hiroši Išiguro in njegov androidni robot

14. 10. 2013

Japonski strokovnjak Hiroši Išiguro izdeluje robote, ki izgledajo tako kot ljudje. Prepričan je, da so takšni roboti izredno uporabni in jih bomo imeli v prihodnosti vse več. Človekoiden robot, torej robot, narejen po podobi človeka, je bil na obisku v Trbovljah. Profesor Išiguro je robota tja pripeljal na mednarodni festival novomedijskih umetnosti Speculum Artium.

Kdo je Hiroši Išiguro?

Išiguro je svetovno priznan strokovnjak s področja interaktivne robotike in androidne znanosti. Je zaslužni profesor na univerzi v Osaki in vodja laboratorija na znanstvenem inštitutu ATR v Kjotu. Njegovo osnovno področje raziskovanja sta odnos med robotom in človekom ter medijske tehnologije.

Prvi robot pred devetimi leti

Prvega robota s človeško podobo je Hiroši Išiguroustvaril pred devetimi leti, svetovno znan pa je postal nekaj let pozneje, ko je robotu nadel kar svojo podobo. Robot dvojnik, imenovan Geminoid, mu je tako podoben, pa tudi deluje podobno, mnogi sprva menijo, da je robot človek. Robot udi z obrazno mimiko in obnašanjem skorajda odlično posnema slavnega profesorja. Težave ima le z čustvenimi odzivi, saj ne more prepoznati čustev sogovornikov, tako kot to lahko naredimo ljudje.

Roboti bodo nekoč del vsakdana?

Humanoidne robote je mogoče uporabiti v domovih za starejše, lahko se ukvarjajo z avtisti, so zaposleni v recepciji ali pa strežejo kavo v gostinskem lokalu, o čemer smo poročali tudi v Infodromu.

Izdelava zelo draga

Proizvodnja humanoidnih robotov je še vedno zelo draga, cena za enega se giblje med 10.000 in 20.000 evri.

V Trbovljah pa smo lahko videli tudi druge robote, med njimi tudi letečo rastlino in pa dva robota iz Inštituta Jožefa Štefana. Robota rokavico uporabljajo pri testiranju rokavic – kolikšno vlažnost zdržijo in koliko toplote zadržijo. Leteča rastlina je robot, ki s pomočjo posebnega vmesnika meri električno aktivnost rastline, zbrane podatke pa uporabi za nadzorovanje leta rastline. Delo nosi naslov Sanje o letenju.

V Infodromu smo že večkrat poročali o robotih. Predstavili smo robota, ki igra badminton, robota, ki ga lahko premikamo z mislimi, pa takšnega, ki posnema delovanje človeških organov, robot Zora, pa pomaga pri okrevanju v bolnišnici.

Tudi slovenski učenci so uspešni v izdelovanju robotov. Petelin oziroma Rooster je robot iz lego kock, ki so ga izdelali mladi iz Šentjerneja. Robot je zasnovan tako, da opravlja predvsem naloge, s katerimi bi lahko lajšali življenje starejših.