V Rusiji iz jezera potegnili največji meteorit

17. 10. 2013

Potapljači so iz jezera Čebarkul ob ruskem mestu Čeljabinsk izvlekli 1,5-metrski in pol tone težek del meteorita, ki je februarja zgorel nad Rusijo, pri čemer je bilo ranjenih več kot tisoč ljudi. Znanstveniki so že potrdili, da je najdeni kamen največji meteorit, ki so ga našli na Zemlji.

 

Dvig s pomočjo žerjava

Kamen, del meteorita, ki tehta več kot pol tone, je v led na jezeru Čebarkul ob udarcu naredil šestmetrsko luknjo, do izvleka pa je ležal na globini 13 metrov. Ruski znanstveniki so na podlagi žgalne skorje že potrdili, da gre res za del meteorita. Potapljači so del potopljenega meteorita zavili v zaščitno prevleko in ga postavili na kovinsko podlago. Ko so ga potegnili na kopno in ga želeli stehtati, je kamen razpadel. Ko so razpadle delce pobrali, se je pokvaril a še tehtnica. A na koncu jim je uspelo – ostanek meteorita tehta pol tone.

Je ali ni del padlega meteorita?

Potapljači so sicer od padca meteorita iz jezera potegnili že več kot ducat kosov, a le za štiri ali pet izmed njih se je izkazalo, da so deli padlega meteorita. Za največji del pa so že določili, da je del padlega meteorita, s čimer je najdeni kamen postal največji meteorit najden na Zemlji.

Meteorni dež ranil 200 otrok

Spomnimo: 15. februarja 2013 je osrednjo Rusijo zadel meteorit, velik 17 metrov, ki je tehtal okoli 10 ton. Ob vstopu v atmosfero je na višini 55 kilometrov s hitrostjo in hitrostjo okoli 20 kilometrov na sekundo devetkrat eksplodiral in delno zgorel ter padel na tla v obliki meteoritskega dežja. Pri tem je bilo ranjenih približno tisoč ljudi, od tega 200 otrok, večina pa je rane utrpela zaradi razbitih okenskih stekel. Velika je bila tudi gmotna škoda.