Luka raziskal, kako nameščajo vabe proti steklini

17. 10. 2013

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vsako pomlad in jesen organizira cepljenje lisic proti steklini. Cepljenje izvajajo s posebnih vab, ki jih izpuščajo z letali. Otroški poročevalec Luka se je strokovnjakom pridružil na letališču v Murski Soboti.

 

Preventivni ukrep

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja akcijo cepljenja lisic proti steklini zaradi varovanja ljudi pred to izredno nevarno boleznijo. S položenimi vabami se namreč aktivno zaščiti populacija lisic v slovenskih gozdovih in prepreči širjenje bolezni. Vabe nastavljajo na celotnem območju države.

Nastavljanje vab z višine 300 metrov

Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije, ki meri 20.273 km2, se izvaja z višine 300 m. Letala letijo z letališč v Portorožu, Murski Soboti, Novega mesta in Brnika. Vabe nameščajo dvakrat letno – spomladi in jeseni. Vsakič položijo okrog okrog 450 000 vab. Tako je na kvadratnem kilometru med 22 in 26 vab. V Sloveniji se cepljenje lisic izvaja že od leta 1988, od leta 1995 pa se vabe polagajo s pomočjo letal.

Če naletiš na vabo

Če vabo najdeš na svojem dvorišču ali vrtu, jo primi z vrečko in odvrzi v najbližji grm ali smeti. Če pa vabo primeš z golimi rokami in bi vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom, potem pa poiskati pomoč zdravnika. Bodi pozoren, da vabe ne zaužijejo hišni ljubljenčki. V času polaganja vab je prepovedano prosto sprehajanje psov, zato imej štirinožnega kosmatinca vedno na povodcu.

Kaj je steklina?

Steklina je nalezljiva bolezen toplokrvnih živali, ki se po navadi konča s smrtjo. Okužene živali s slino prenašajo virus na druge živali ali na človeka. Okužba večinoma nastane zaradi ugriza okužene ali stekle živali, preko opraskanine ali zaradi kontakta sluznic (nos, oči, usta) s prenašalcem. Po okužbi virus nekaj časa miruje, nato pa potuje v možgane in prizadene osrednji živčni sistem.

Steklina je smrtno nevarna

Steklina je bolezen, ki je lahko zelo nevarna, saj povzroči tudi smrt. Vsako leto zaradi nje po svetu umre več kot 55 000 ljudi, večinoma otrok. Večina vseh smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki, in sicer kar 95 %. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa. Od 30 do 60 % žrtev zaradi ugrizov psov je otrok, mlajših od 15 let. V Sloveniji zaradi stekline že več 10 let ni nihče umrl.