ZDA sprejele dogovor o zadolževanju

17. 10. 2013

Kot smo poročali, se v Združenih državah Amerike dve največji stranki, Republikanska in Demokratska, že tri tedne ne moreta dogovoriti, koliko denarja bo država namenila za zdravstvo, zato niso potrdili proračuna za delovanje vlade. Številni javni uslužbenci so ostali na prisilnem dopustu. V skupni blagajni denarja zmanjkuje, država se bo morala še zadolžiti. Podrobno pod lupo poglejmo, zakaj so se dogovora o zadolževanju ZDA razveselile številne države po svetu.

Politiki sprejeli dogovor o zadolževanju

Ameriški politiki so se uspeli dogovoriti, za koliko se bo morala država še zadolžiti, da bo lahko poravnala račune. Po tej odločitvi so se ameriški javni uslužbenci vrnili na delovna mesta, veliko drugih držav po svetu pa si je oddahnilo, saj bodo ZDA še naprej izdajale obveznice. A denar, ki si ga bodo sposodili bo zadostoval le do 7. februarja 2014.

Kaj je obveznica?

To je papir, ki ima določeno vrednost. Tisti, ki obveznico kupi, bo čez čas zanjo dobil nazaj enako vsoto, kot jo je plačal, zraven pa še obresti.

Obveznice ZDA kupujejo Kitajska, Japonska in evropske države

Ko Združenim državam zmanjka denarja, izdajo veliko obveznic, ki jih kupijo Kitajska, Japonska in evropske države. Te države pričakujejo, da bodo denar dobile nazaj z obrestmi. Če Združene države ne izdajo novih obveznic, tega denarja najbrž ne bodo mogle plačati. Kar pomeni, da bi v najhujšem primeru lahko Kitajska, Japonska in evropske države izgubile ves denar, ki so ga vložile v nakup obveznic. To pa bi povzročilo novo ekonomsko krizo.