Hadž

20. 10. 2013

Hadž imenujemo tradicionalno romanje muslimanov v mesto Meka v Savdski Arabiji, ki se ga vsako leto udeleži več milijonov ljudi. Meka je najsvetejši kraj Islama, saj se je tam rodil prerok Mohamed.

V Meko vsaj enkrat v življenju

V Koranu, sveti knjigi muslimanov je zapisano, da mora v Meko vsaj enkrat v življenju romati vsak odrasel musliman, ki je zdrav in ima dovolj finančnih sredstev, da si to lahko privošči. Tako je hadž življenjski cilj vsakega muslimana.

Posebni obredi

Hadž spremljajo številni obredi in običaji. Verniki morajo najprej hitro, nato pa počasi obkrožiti Kaabo, kocko na dvorišču mošeje v Meki. Med obrednim kamenjanjem hudiča verniki s planote Muzdalifa poberejo kamenje in ga mečejo v tri stebre v Mini, ki predstavljajo hudiča. Ti namreč predstavljajo hudiča. Veliko moških si po kamenjanju obrije glavo, ženske pa si odstrižejo koder las. S tem simbolično nakažejo ponovno rojstvo, saj so bili s sodelovanjem na hadžu očiščeni vseh grehov.

Samo za muslimane

Za nemuslimane je sodelovanje na romanju prepovedano, saj je obisk svetih mest po savdskih zakonih prepovedan. V preteklosti se je zgodilo, da so divje množice poteptale ali na kakšen drugačen način ubile nemuslimane, ki so se udeležili hadža.