Ribolov

20. 10. 2013

Ribolov je vrsta lova, pri katerem uporabljamo različne priprave za lovljenje rib, pa tudi drugih vodnih živali kot so raki in mehkužci. Ločimo gospodarski in športni ribolov. Gospodarski ribolov je tisti, kjer ribiške ladje lovijo velike količine rib za prehrambeno industrijo. Športni ribolov pa je lovljenje rib za lasten užitek. 

 

Gospodarski ribolov

Kadar govorimo o gospodarskem ribolovu, imamo v mislih lov rib z mrežami in ladjami, pa tudi z vršami in podobnimi pripravami. Za gospodarskim ribolovom stoji velika predelovalna industrija, ki pripravi ulov za tržišče. Ribam, ki bodo pristale v konzervah ali v plastičnih embalažah, dodajajo začimbe ali jih predelujejo na različne načine, iz manj kakovostnih rib izdelujejo ribjo moko, ki se uporablja kot hrana za domače živali. Ribe tudi sušijo. dimijo ali konzervirajo s soljo.

Ribiška industrija v Sloveniji izumira

Nekoč je bilo v Sloveniji v velikem razmahu. Z vedno večjimi ladjami in boljšo opremo so ulovili več rib, zato so v začetku 20. stoletja v Izoli ustanovili ribiško industrijo. Zaradi uspešnega lova so ustanovili ribiško floto. To je skupina ribiških ladij, ki organizirano lovi ribe. Izolska ribiška flota se je sredi 20. Stoletja ponašala z več kot 80-imi ladjami. V tistem času je lahko ta flota ladij lovila ribe po celem Jadranskem morju. Poleg ribiških ladij je cvetela tudi ladjedelnica. Po razpadu države Jugoslavije in osamosvojitvi Slovenije je bilo organizirano lovljenje rib upadlo, saj je Slovenija izgubila velik del morja. Danes sta v Izoli le še dve ladji - Delamaris 1 in Delamaris 2.

Ribolov za užitek

Športni ribolov ima več načinov lovljenja, glede na to, kakšne vabe in ribiške palice uporabljamo, pa tudi glede na okolje, kjer ribe lovimo. Beličarjenje je najbolj množična oblika športnega ribolova, pri katerem se uporablja različne vabe, lovimo pa lahko s plovcem ali brez. Muharjenje je ribolov z umetno muho, ki velja za najbolj humanega, ker je pri tovrstnem ribolovu najmanjša možnost, da se ujeta riba poškoduje. Pri vijačenju uporabljamo umetno vabo, lovimo pa roparske ribe, ki se prehranjujejo z drugimi vrstami rib. Ribič vrže umetni posnetek ribe in ga vleče proti sebi, roparice pa ga zgrabijo, ker mislijo, da gre za plen. Talni ribolov imenujemo ribolov, kjer uporabljamo naravne vabe, lovimo pa tiste ribje vrste, ki se zadržujejo na dnu voda. Poznamo pa še podvodni ribolov, kjer lovec lovi ribe s potapljanjem, pri čemer uporablja osti ali puško za podvodni ribolov.

Prave ali umetne vabe

Pri ribolovu uporabljamo različne vab. Lahko so naravne ali umetne. Za vabo uporabljamo različne plodove, dele drugih rib, meso, žuželke …, torej naravne vabe, lahko pa tudi umetne, ki s svojim izgledom posnemajo naravno hrano različnih ribjih vrst.

Ribarili že v pradavnini

Arheološke najdbe pričajo, da je ribolov že dolgo pomemben vir prehrane. Sprva so ribe lovili na preprost način s pomočjo sulic ali celo z rokami, kasneje so izdelovali trnke, vrvice, mreže, iznašli so čoln. Sodobne ladje so opremljene z velikimi mrežami, električnimi napravami in sonarji za iskanje ribjih jat.

 Kako pa v športnem ribolovu uživa 11-letna Aurora?