Točkovanje v smučarskem Svetovnem pokalu

28. 10. 2013

Smučar zbira točke za svetovni pokal v alpskem smučanju v petih različnih disciplinah. Dobi jih, če se na tekmovanju uvrsti med prvih trideset.


Smučarka Mojca tekmuje v vseh petih disciplinah za svetovni pokal v alpskem smučanju. Te discipline so: smuk, kjer smučar drvi tudi prek 130 km na uro. Slalom, ki je najpočasnejša, a tehnično najzahtevnejša disciplina. Hitrejši veleslalom ima redkeje posejana vratca, še hitrejši je superveleslalom. Peta disciplina je kombinacija, ki je sestavljena iz ene vožnje slaloma in iz ene smukaške ali superveleslalomske vožnje.

Mojca dobi točke, če se na posamezni tekmi uvrsti med 30 najboljših. Sešteva jih komisija Mednarodne smučarske zveze. Discipline so enakovredne, kar pomeni, da za enako uvrstitev vedno dobi enako število točk. Če zmaga, dobi 100 točk, če je druga 80, tretja 60, če je petnajsta, dobi 16 točk, če je 30., dobi eno točko. V vsej sezoni bo Mojca lahko tekmovala na 34 tekmah v petih različnih disciplinah. Več ko se jih bo udeležila, več točk bo lahko zbrala. Če se na posamezni tekmi Mojca uvrsti med deset najboljših, dobi še denarno nagrado, za zmago lahko tudi več deset tisoč evrov. Če je Mojca uspešna, lahko dobi tudi več sponzorjev, ki ji z dodatno denarno pomočjo omogočajo nakup drage opreme in treninge.