Otroška paraliza v Siriji

4. 11. 2013

V sirskem vojnem območju Deir Al Zoru, kjer divjajo krvavi spopadi, je vsaj deset otrok zbolelo za otroško paralizo, za katero ni zdravila, virus, ki jo povzroča, pa se izjemno hitro širi. Ogroženih je več kot sto tisoč otrok.

Vsi otroci, ki zaradi vojnih razmer niso bili cepljeni, so zdaj izpostavljni okužbi z nevarnim virusom, katerega klice je mogoče najti tako v vodi kot v hrani. Cepljenja proti bolezni za zdaj potekajo le na območjih, ki jih nadzoruje sirski režim, najbolj pa so izpostavljeni razseljeni otroci, ki jih je kar pet miljonov. Pogosto prebivajo v šolah in zapuščenih stavbah, mnogi so bili brez hrane in zdravil mesece ujeti v obleganih soseskah. Tako v Siriji ne sejejo smrti več le krogle, temveč tudi nalezljive bolezni in lakota.

Kako deluje virus otroške paralize?
Virus otroške paralize skozi usta vstopi v telo in se v črevesju razmnoži. Nato se razširi po vsem telesu ter poškoduje ali uniči živčne celice hrbtenice in možganov. Obolela oseba ne more dihati, premikati nog in rok, kar je lahko usodno. Za boleznijo zbolijo večinoma otroci med 3. in 8. leti starosti, zato ime otroška paraliza. S cepljenjem majhnih otrok zagotovimo imuniteto pred to boleznijo. V večini držav sveta je bolezen izkoreninjena.v nekaterih, na primer v Afganistanu, Nigeriji in Pakistanu, pa je še razširjena, saj se tam cepi zelo malo otrok.
Več kot pol milijona necepljenih otrok je tudi v Siriji, saj tam divja vojna. Ti otroci pred otroško paralizo niso imuni. Strokovnjaki se ob tem tudi bojijo, da bi se s potovanji in selitvami bolnih otrok ta nalezljiva bolezen spet razširila. V Siriji so zato začeli pospešeno cepiti tiste otroke, ki do zdaj zaradi vojne niso bili cepljeni. Tako bodo preprečili, da bi otroci še naprej umirali zaradi te bolezni.
Otroška paraliza v Evropi velja za  izkoreninjeno, vendar  zaradi izbruha v Siriji strokovnjaki svarijo pred ponovitvijo okužb.

Sirska državljanska vojna je ena najhujših humanitarnih tragedij današnjega časa. Poleg običajnega orožja se je v tej vojni uporabljalo tudi smrtonosno kemično orožje. Vojna je prizadela tudi veliko otrok, ki na različne načine skušajo preživeti napade in vsesplošno pomanjkanje. Vojna je uničila tudi številne šole, zato običajni šolski dnevi niso nekaj tako vsakdanjega kot pri nas.