Kosovsko vprašanje

6. 11. 2013

Kosovo je pokrajina, ki jo že desetletja pretresajo napetosti. Zakaj je do njih prišlo?

Kosovo leži na Balkanskem polotoku. Tam danes večinoma živijo Albanci in Srbi, ki so v manjšini. Med njimi tli napetost, saj Albanci pravijo, da so njihovi predniki tu živeli že pred 4000 leti. Srbi trdijo nasprotno. Pravijo, da je bila v srednjem veku Kosovo njihova »sveta dežela«, središče srbske kraljevine, in da je tam veliko pomembnih srbskih samostanov in cerkva. Leta 1389 so v bitki pri Kosovskem polju Turki premagali Srbe in zavzeli Kosovo. V petsto letih turške vladavine so Srbi zapuščali Kosovo in se selili na sever, v pokrajino pa se je preselilo veliko Albancev.
Ko je Srbija postala samostojna država, je Kosovo ostalo pod Turki, dokler jih Srbi leta 1912 od tam niso pregnali. Kosovo je tedaj postalo del Srbije in tam živeči Srbi so ponovno priključitev matičnem ozemlju doživeli kot osvoboditev, Albanci pa kot okupacijo.
Kasneje v Jugoslaviji je Kosovo dobilo avtonomijo, kar pomeni, da so večinski Albanci o nekaterih pomembnih stvareh lahko odločali sami. Ko je Jugoslavija razpadla, so želeli postati neodvisni, a Srbija na to ni pristala, zato med Srbi in Albanci pride do spopadov.
Leta 2008 so kosovski Albanci ob podpori mednarodne skupnosti razglasili Kosovo za samostojno državo. Do danes je Kosovo priznalo že več kot 100 držav, ne priznava pa ga Srbija, saj pravi, da je ozemlje njeno. Zaradi tega med prebivalstvom tli napetost in za mir tam skrbi 3000 vojakov mednarodnih enot.
Torej, spor med Srbi in kosovskimi Albanci glede tega, komu pripada Kosovo, se je razvil v zadnjem stoletju.