Wajdja

11. 11. 2013

Pri nas je vožnja s kolesom tudi za punce nekaj povsem vsakdanjega. A v Savdski Arabiji na Bližnjem vzhodu deklicam vožnja s kolesom ni dovoljena. Prav tako tam ni kinodvoran, kar pa ne pomeni, da Savdijci ne gledajo filmov. Tudi snemajo jih. Prvi celovečerni film, ki ga je v Savdski Arabiji posnela ženska pripoveduje o 10-letni Vadži. Pri nas so si ga ogledali tudi obiskovalci festivala Liffe v sklopu otroškega programa Kinobalon.

Film Zeleno Kolo je bil predvajan že v 28 državah, zdaj pa si ga lahko ogledamo tudi pri nas in nekateri so že pohiteli v kino. V Savdski Arabiji ni primerno, da dekleta vozijo kolo, a 10 letna Vadža, ki živi z mamo in hodi v šolo za dekleta, v kateri veljajo stroga verska pravila, je upornica. Nosi allstarke, lakira si nohte in se druži z enim izmed fantov iz soseščine, ki ga vsakodnevno srečuje na poti v šolo. Fantje se tja vozijo s kolesi in Vadžda je pripravljena storiti vse, da bi ga dobila tudi ona. A ker ji ga nihče noče kupiti, mora zbrati 800 rialov oziroma 160 evrov, kolikor kolo stane. In za to je pripravljena narediti marsikaj.
Tako kot vožnja kolesa tudi režiranje filma v Savdski Arabij ni nekaj, kar bi naj bi bi počela ženska. A film ji je uspelo posneti. In boj 10-letne deklice Vadže za zeleno kolo ni nič drugega, kakor boj za enake možnosti in prihodnost po svojih pravilih.