Ko za vozovnico plačaš s počepi …

17. 11. 2013

V duhu bližajočih se zimskih olimpijskih igrah v Sočiju lahko vozovnico za podzemni železnico v Moskvi plačaš kar s počepi. Posebne naprave merijo vaše počepe – ko jih naredite trideset, vam avtomat izda brezplačno vozovnico.

Za zdrav način življenja in promocijo olimpijskih iger

Rusi želijo promovirati zdrav način življenja, gibanje in uporabo javnih prevoznih sredstev, predvsem pa njihove olimpijske igre, do katerih je še manj kot 100 dni (igre bodo od od 7. do 23. februarja 2014), zato so na postaje podzemne železnice v Moskvi namestili avtomate, ki ljudem, potem ko ti opravijo 30 počepov, izdajo vozovnico, ki sicer stane 30 rubljev (0,68 evra). Z vozovnico lahko po mili volji prestopate in se vozite skoraj 300 kilometrov, kolikor obsega celoten sistem podzemne železnice. Naprava tudi zazna tiste, ki pri počepih goljufajo.

Dve minuti za trideset počepov

Postavite se na določeno mesto pred napravo. Imate dve minuti časa, da naredite tridest počepov, naprava pa vas opozarja, ali jih delate pravilno ali ne. Naprava bo na postaji v zahodnem delu ruske prestolnice stala do 3. decembra. Ruski olimpijski komite je ljudem tudi ponudil več možnosti za vključevanje elementov športa v vsakdanjik, vključno s sobnimi kolesi, ki proizvajajo elektriko za polnjenje mobilnih telefonov.