Antibiotiki

18. 11. 2013

Antibiotiki so zdravila, ki zelo dobro zdravijo nekatere bolezni in so mnogim ljudem že rešila življenje. Vendar je antibiotike treba jemati preudarno. Zakaj?

Vsak človek ima v sebi veliko bakterij, ki mu koristijo. V črevesju na primer pomagajo pri prebavi. Telo pa lahko napadejo tudi človekovemu zdravju škodljive bakterije in povzročijo na primer boleče grlo. Proti njim se borimo z antibiotiki. Če antibiotike jemljemo prepogosto, se jim nekatere bakterije prilagodijo in se spremenijo. Rečemo, da postanejo odporne proti njim, zato jih ti ne morejo več uničiti. Nekatere bakterije so odporne proti vsem antibiotikom, imenujemo jih superbakterije, saj jim antibiotiki ne morejo do živega. Če se odporne bakterije razmnožijo, zbolimo. Ker antibiotiki ne pomagajo, se bolnik ne pozdravi in bolezen prenaša še na druge ljudi. Torej: če ljudje jemljemo antibiotike prepogosto in zaradi napačnih razlogov, bakterije razvijejo odpornost proti njim. Zato je zelo pomembno, da jih ne jemljemo na primer pri blažjem prehladu, ampak samo takrat, ko je res nujno.

Leta 2012 je antibiotike vsaj enkrat vzela več kot četrtina vseh Slovencev, kar je pod evropskim povprečjem, kjer letno vzame antibiotik 35 odstotkov ljudi. Povsod pa se je uporaba antibiotikov v zadnjem desetletju močno zmanjšala.