21. november, svetovni dan pozdrava

21. 11. 2013

21. novembra je svetovni dan pozdrava, leta 2013 je bila štiridesetletnica tega svetovnega dne. Na ta dan naj bi se spomnili, kako pomemben je pozdrav in pozdravili vsaj deset ljudi. Pozdravljanje je namreč lepa navada in del osnovne kulture vsakega človeka.

Medsebojno sporazumevanje ohranja mir 
Prvič so svetovni dan pozdrava praznovali 1973, pobudnika sta bila Brian in Michael McCormack. Danes se svetovnega dneva spominjajo vsaj v 180 državah. »Pravila« dneva do danes ostajajo enaka: pozdraviti je potrebno vsaj deset ljudi in s tem pokazati, da bi se morali morebitni konflikti reševati s sporazumevanjem, pogovorom. Osebna komunikacija je namreč tista, ki ohranja mir. S praznikom naj bi opomnili svetovne voditelje, naj za reševanje nesporazumov reje uporabijo pogovor kot silo.

Pozdrav vodi do boljših odnosov
Pozdrav je v našem življenju zelo pomemben. Z njim na vsakem koraku prispevamo k boljšim medsebojnim odnosom in k prijetnejšemu počutju. Pozdravljamo z namenom, da izkažemo dobrodošlico, pozornost, zaželenost in gostoljubje. Pozdravi se razlikujejo tudi glede na starost pozdravljajočih, saj se mladi drugače pozdravljajo od starejših. Kako se pozdravljajo mladi preveri v našem prispevku.

Formalni in neformalni pozdravi
Pozdravi so lahko formalni ali neformalni, kdaj uporabimo katerega je zapisano tudi v bontonu, nekakšnih navodilih vedenja. V poslovnem svetu, na javnih mestih, v neznanem okolju pozdravljamo z 'dober dan', 'dober večer' in 'dobro jutro' (do 8. ali 9. ure zjutraj). Neformalni pozdravi kot so serbus, živjo, halo, zdravo, čao so dovoljeni samo pri neformalnih stikih, torej med prijatelji, znanci in sorodniki, nikakor pa z njimi ne smemo pozdravljati učiteljev in drugih starejših.

Pozdrav naj bo jasen in dovolj glasen
Vedno pozdravi tisti, ki vstopi v prostor ali je prisedel. Pozdravimo tudi neznance, ki jih srečamo v dvigalu, na stopniščih, v čakalnicah, trgovini. Pozdravimo glasno in razločno, pozdravljenega pogledamo v oči in pokimamo v znak spoštovanja. Pravila so nasprotna kot pri rokovanju: prvi pozdravi podrejeni nadrejenega, moški žensko ali mlajši starejšega. Pozdravljanje s polnimi usti, rokami v žepu, brez očesnega stika ali med žvečenjem žvečilnega gumija ni zaželeno. Pozdravljanje je vljudno, odzdravljanje pa je dolžnost, torej če nas nekdo pozdravi, mu moramo odvrniti.

Pomembnost pozdrava
Ste vedeli, da je za oblikovanje prvega vtisa o človeku potrebnih le prvih trideset sekund srečanja? Psihologi so ugotovili, da nam prav prvi pogledi, prvi pozdrav in prve kretnje povedo veliko o človeku, in da si na njihovi podlagi ustvarimo vtis o človeku. Torej bodimo prijazni – saj ne želite, da bi si kdo ustvaril napačen vtis o vas?

Pozdravi v nekaterih jezikih
Pozdrav v nemškem jeziku= hallo ali guten tag (dober dan)
Pozdrav v francoščini = bonjour
Pozdrav v ruskem jeziku = (izgovori »zdras-TVUY-te«, dobesedno pomeni biti zdrav)
Pozdrav v nizozemščini = hallo
Pozdrav v japonščini = konnichi wa
Pozdrav v španščini = hola
Pozdrav v grščini = (izgovori »yia-tako«)
Pozdrav v Latin = ave, Salve, salvete
Pozdrav v hindijščini = Namaste
Pozdrav v arabščini = salam, ALI wa Salam aleikum (dobesedno »mir bo na vas«), ali Ahlen, ahlan, ahalan
Pozdrav v italijanščini = ciao ali Buongiorno (dober dan)
Pozdrav v mandarinščini = ni Hao

PV