Aktivisti na svobodi, a ne doma

25. 11. 2013

Greenpeace je okoljevarstvena organizacija, ki se zavzema za varovanje okolja. S svojo ladjo imenovano Artcic Sunrise organizirajo različne akcije in opozarjajo na težave, povezane z onesnaževanjem. Zaradi ene takšnih akcij je nekaj članov organizacije pristalo v zaporu v Rusiji.


Pred dvema mesecema so se člani okoljevarstvene organizacije Greenpeace odpravili na morje na območju Arktike, kjer Rusija črpa nafto. Črpanje nafte po mnenju Greenpeacea ogroža severne medvede in druge tamkajšnje živali. Zato so na naftno ploščad poskušali izobesiti plakat z napisom Ne uničujte Arktike. To jim ni uspelo, saj jih je ruska obalna straža pri plezanju na ploščad aretirala. Nato jih je rusko sodišče obtožilo piratstva in jim zagrozilo s kaznijo do 15 let zapora. Zasegli so tudi njihovo ladjo.

Pripadniki Greepeacea zatrjujejo, da so le mirno protestirali in da je kazen prestroga. Mnogo ljudi po svetu je podprlo aktiviste in zahtevalo njihovo izpustitev. Med podporniki so tudi številni slavni ljudje, na primer pevka Madonna in legendarni član skupine The Beatles Paul McCartney. Rusija je obtožbo pozneje spremenila in aktiviste zdaj krivi huliganstva, za kar tem še vedno grozi do sedem let zapora.

Aktiviste so medtem sicer izpustili, vendar se ne smejo vrniti domov in morajo do sojenja ostati v Rusiji. Dogodek je poleg ruskega sodišča obravnavalo tudi Mednarodno sodišče za morsko pravo. Pred nekaj dnevi je razsodilo, da mora Rusija aktivistom in njihovi ladji omogočiti vrnitev domov. Rusija te odločbe ne priznava.


Ladja aktivistov

Ladja Arctic Sunrise je ledolomilec, ki meri v dolžino 50 metrov in tehta skoraj 1500 ton. Posadko je sestavljalo 28 aktivistov in dva novinarja, ki so 16 različnih narodnosti. Ladja Arctic Sunrise pluje pod nizozemsko zastavo. Nizozemska je hotela osvoboditi svoje plovilo in državljane - aktiviste, zato je za razsodbo primera pozvala mednarodno sodišče za pomorsko pravo, ki deluje pod okriljem Organizacije Združenih narodov. Incident se je namreč pripetil v mednarodnih vodah.

Greenpeace trdi, da gre v tem primeru za najbolj strogo posredovanje proti njihovim aktivistom vse odkar so leta 1985 francoski agenti z razstrelivom potopili ladjo Rainbow Warrior.

Prispevek o zajetju aktivistov in njihovi skrbi za Arktiko si oglejte v Infodromovem prispevku.