14-letni Aljaž ima Aspergerjev sindrom

28. 11. 2013

V Sloveniji je okoli 20 000 oseb, ki imajo katero izmed motenj avtističnega spektra. Ena od teh motenj je tudi Aspergejev sindrom. Možgani tistih, ki imajo ta sindrom, delujejo drugače predvsem na treh pomembih delih - tistih, ki uravnavajo čustva, komunikacijo in ravnotežje. Vsako leto se rodi 180 otrok v Sloveniji, ki imajo enake težave kot 14-letni Aljaž.

Kaj je Aspergerjev sindrom?

Aspergerjev sindrom je oblika avtizma, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v tem, kako posameznik razume svet okoli sebe, procesira informacije in vzpostavlja odnose z drugimi ljudmi. Aspergerjev sindrom je večinoma skrita nezmožnost kar pomeni, da na prvi pogled na moreš ugotoviti, ali ima nekdo avtizem.

Možgani delujejo drugače

Vsako leto se v Sloveniji rodi 180 otrok z avtizmom. Ena od motenj avtističnega spektra je tudi Aspergerjev sindrom, ki ga povzroča več dejavnikov in znastveniki še ugotavljajo, kaj vse lahko vpliva. Zagotovo pa je veliko odvisno predvsem od genov. Možgani tistih, ki imajo ta sindrom, delujejo nekoliko drugače predvsem na treh pomembih delih - tistih, ki uravnavajo čustva, komunikacijo in ravnotežje. Za osebe s tem sindromom je značilno, da imajo posebne interese. Imajo natančen spomin za podatke in dejstva, zelo dolgo se osredotočajo na nalogo, imajo pa dobro prostorsko zaznavo in izredno dolgoročen spomin.

Težave pri sporazumevanju

Osebe z Aspergerjevim sindromom imajo težave z razumevanjem gest, mimike in intonacije glasu, težko razumejo, kdaj se začne in konča pogovor, težko razberejo temo pogovora. Uporabljajo zapletene besede in besedne zveze, ne da bi vedeli, kaj pomenijo. Izgovorjeno razumejo dobesedno, zato ne razumejo šal, sarkazmov in metafor. Osebam z Aspergerjevim sindromom je v veliko pomoč, če uporabljamo kratke stavke – jasne in jedrnate.

Težko si najdejo prijatelje

Veliko ljudi z Aspergerjevim sindromom si želi biti družabni, vendar pa imajo težave pri vzpostavljanju in vzdrževanju prijateljskih vezi. Ne razumejo nenapisanih socialnih pravil, ki so večini samoumevna. Na primer, lahko stojijo preblizu drugega človeka ali pa začnejo z neprimerno temo pogovora, pogosto se zdi, da jih drugi ne zanimajo.

Rutina je zelo pomembna

Da je svet manj zmeden, si ljudje z Aspergerjevim sindromom naredijo pravila in ustvarijo rutine ter pogostokrat vztrajajo v tem. To pomeni, da mora vse potekati tako kot vedno, saj ne marajo sprememb.

Preveč ali premalo občutljivi na čutne dražljaje

Ta občutljivost se lahko nanaša na eno ali pa na več čutil - vid, zvok, vonj, okus in dotik. Posameznik je lahko preobčutljiv (hiper senzibilnost) ali pa premalo (hipo senzibilnost) občutljiv na dražljaje. Tako lahko nekatere vonjave, hrup, svetloba ali tekstura blaga pri osebah z Aspergerjevim sindromom povzroči nelagodje ali celo fizične bolečine. Težave imajo tudi z zavedanjem telesa v prostoru, zato se vrtijo, zibajo ali mahajo z rokami, da vzpodbudijo določene občutke, vzpostavijo ravnotežje ali pa s tem nadzorujejo stres.