Hanuka

28. 11. 2013

Hanuka ali praznik luči je pomemben judovski praznik, ki traja osem dni. V tem času se verniki obdarujejo in med drugim pojedo veliko krofov in druge hrane, ki jo ocvrejo v olivnem olju, saj ima ta zanje simbolni pomen. Seveda pa ne manjkata tudi ples in petje.

Hanuka je pomemben judovski praznik
Hanuka ali praznik luči je pomemben judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pr. n. št. v času makabejskih vojn; prične se 25. kisleva po hebrejskemu koledarju (po Gregorijanskemu koledarju je to čas konec novembra do konca decembra) in traja 8 dni. Takrat naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bil nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za celih 8 dni, ravno dovolj dolgo, da so lahko pripeljali nove zaloge. To so Judje razumeli kot čudež, zato hanuka opominja vernike, naj čudeže iščejo v svojemu vsakdanu.

Spomin na čudež
Dandanes Judje po vsem svetu obujajo spomin na ta čudež tako, da vsak večer prižgejo (navadno z desne proti levi, od vzhoda proti zahodu) dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora (glej fotografijo). Najprej se prižge sveča, ki stoji na sredi (t.i. sveča služabnica) in z njo nato prižigajo vse ostale. Ob prižiganju sveče izrečejo blagoslove.

Obdarovanje in zabava
V preteklosti so starejši dajali otrokom na ta praznik simbolično žepnino (Hanuka Gelt), danes večinoma darila. Jedo se krofi ter predvsem hrana, cvrta v olivnem olju, kar naj bi simboliziralo olje v Templju. Ob hanuki se veliko pleše, igrajo se družabne igre in pojejo vesele pesmi. Značilna je tudi igra z vrtavko ali dreidel (na fotografiji).

PV