Čokolada

28. 11. 2013

Vsi poznamo čokolado – sladko (ali manj sladko) pregreho narejeno iz kakavovih zrn, ki so jo poznali že Azteki.

 

Kakšne so sestavine čokolade?

Čokolada je sestavljena iz kakavovih delcev, kakavovega masla in sladkorja.

Kako se naredi čokolada?

Kakav se pridobiva iz zrn kakavovca. To je drevo, ki izvira iz tropskih pragozdov Južne Amerike in raste 20 stopinj južno in severno od ekvatorja. Ko so zrna zrela in obrana, sledi fermentacija, ki da kakavu značilni okus. Sledi sušenje na soncu in praženje. Semena pražijo pri več kot 100 °C, da razvijejo bogat okus in značilne kakavove barve. Potem jih je potrebno čim hitreje ohladiti, da se prepreči nadaljnje notranje praženje. Zatem zrna zmeljejo v prah in s stiskanjem izločijo kakavovo maslo. Poseben stroj, ki ga je izumil švicarski proizvajalec čokolade Rodolfe Lindt, nekaj dni nežno trese čokoladno zmes. Ta čas razvijejo okus čokolade z dodajanjem vanilijie, cimeta in klinčkob, in jo zmehčajo, odstranijo grenak okus in zmes postane gladka.

Koliko časa je potrebno za izdelavo ene tablice čokolade?

Tovarne čokolade že dobijo kakavovo zmes, zato je tablica čokolade narejena hitro. Čokolado vlijejo v modelček, jo ohladijo in potem je pripravljena na pakiranje.

Koliko je vrst čokolade?

Obstaja več vrst čokolade, najpogostejše so:

- grenka čokolada, ki ima večjo vsebnost kakava, vsebovati mora vsaj 35 % kakavove mase; je torej »boljša« čokolada,

- mlečna čokolada, ki vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila, ter arome, ki jih dodajajo kakavovi masi. Čeprav je večini najbolj priljubljena vrsta čokolade, pa med sladokusci velja za »slabšo« čokolado,

- bela čokolada, ki sicer vsebuje kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še sladkor, mlečne dele in arome - zlasti vanilijo. Bela čokolada je najbolj lomljiva vrsta čokolade,

- čokolada za kuhanje.

Zakaj se čokolade tako razlikujejo po okusu?

Zato, ker imajo različno vsebino kakavovih delcev. Več kot imajo kakvovih delcev, bolj je čokolada temna in to tudi pomeni, da je manj sladka.

Kakšna je razlika med čokolado in pralino?

Čokolada je v obliki čokoladnih tablic. Praline pa so polnjene z različnimi polnili, z različnimi kremami, ki imajo vsaka svoj okus.

Ali čokolada res zapira?

Odvisno, koliko jo pojete. Priporočeno je nekje tri do štiri koščke čokolade na dan. Takšna količina ne povzroči zapiranja. Pomembno pa je, da čokolado uživamo po obrokih, da si potem umijemo zobe.

Se bo čokolada res podražila?

Trenutno podražitve še ni, a se obeta v prihodnosti. Zaloga kakovca, rastline iz katere pridobivajo kakavovo maslo in kakav - glavni sestavini čokolade, je vsako leto zaradi vse večjega povpraševanja manjša. Glavne proizvajalce kakava je letos prizadela tudi suša, zato je pridelek kakavovca manjši in posledica - višje cene kakavovih zrn. Sicer pa se vsako let cene čokolade dvignejo okoli božiča in valentinovega.

Kdo so največji pridelovalci in kdo največji uvozniki kakava?

Največji pridelovalci so Slonokoščena obala, Indonezija, Gana, Nigerija, Brazilija in Kamerun. Največji uvozniki pa ZDA, Nemčija in Nizozemska. Vsako leto pridelajo približno 3,5 milijona ton kakava, povpraševanje pa še narašča, zato strokovnjaki napovedujejo, da se bo pridelava kakava do 2020 zvišala na 4,5 milijona ton letno.

Ste vedeli?

- Ime čokolade izvira iz jezika Aztekov in pomeni »grenka voda«.

- Čokolada je zelo dobro pomirjevalo pri učenju.

 Infodrom je z otroškim poročevalcem Pavlom obiskal tovarno čokolade Lucifer v Velenju in dobil odgovore na številna vprašanja povezana s čokolado.