Hrana v smeteh

29. 11. 2013

Kakšno je bilo danes kosilo v šoli? Ste vse pojedli?

Na svetu vsako leto zavržemo okoli 1300 milijard ton hrane. To je toliko, da bi z njo lahko napolnili okoli milijon in pol olimpijskih bazenov. V razvitejših državah vsak posameznik zavrže med 6 in 11 kg hrane na leto.

Res je, da zaradi bolezni, suše in vlage nekaj hrane propade že na poljih in v skladiščih, četrtina se pokvari med prevozom do trgovin. Potem pa smo tu tudi mi, ki pogosto kupimo več hrane, kot jo sicer potrebujemo. Odvečna hrana pogosto pristane v smeteh. Tudi šole niso izjema!

Ali je šolsko kosilo res tako slabo, da mora večina končati med odpadki?

Vsako šolsko kosilo vsebuje vse snovi, ki jih potrebujete, da vaše telo dobi dovolj energije in napolni svoje baterije. Hrana je bogata z vlakninami, beljakovinami ter ogljikovimi hidrati. Vse to pa vpliva na boljšo koncentracijo, za boljše spremljanje pouka, pa je potrebno zaužiti tudi dovolj vode.

Mnogim učencem pa ni všeč vse, kar je na krožniku. Največji problem je zelenjava, ki mnogokrat konča v smeteh. Kljub temu pa strokovnjaki pravijo, da bi bilo bolje, da se navadimo jesti tudi hrano, ki nam ni všeč. Predvsem učenci, ki še rastete, saj vaši organizmi potrebujejo veliko hranilnih snovi. Nujna je pestra ter raznolika prehrana.

Od kod pride hrana, ki je na šolskem jedilniku? 

Kako se navaditi na okuse, ki jih ne maramo?

Infodromovci smo pobrskali in našli nekaj strategij:

Reden urnik prehranjevanja!

Pomembno je, da jemo približno ob isti uri vsak dan. Najbolj zaželeno je 5 do 6 obrokov na dan. Zajtrk, kosilo in večerja naj bodo glavni obroki, vmes naj bo malica. Poskrbeti moramo tudi, da med obroki preteče približno 3 ure in takrat ne jemo ničesar, uživamo le tekočino!

Hrane ne jemo na silo!

Prej bomo poskusili nekaj sami od sebe, kot pa imeli radi hrano, ki jo moramo poskusiti na silo.

Poskusi vsaj 12- krat!

Ste vedeli, da moramo hrano poskusiti vsaj dvanajstkrat, da se prepričamo, ali nam res ni všeč? Poleg tega morda ne maraš kuhanega korenja, a korenje v omaki se ti bo zdelo odlično!

Vse kar je na mizi je za pojesti!

Če ne boste poskusili, ne boste nikoli ugotovili, kaj je vaša najljubša hrana.

Pomagaj pri pripravi kosila!

Morda lahko predlagaš kakšen dodatek k hrani, ki ti je všeč. :)