Nelson Mandela

6. 12. 2013

Izobrazba je najmočnejše orožje, s katerim lahko spremeniš svet, je pred leti rekel Nelson Mandela, eden največjih borcev za svobodo.

95-letni Mandela je sinoči zapustil naš svet in danes se ljudje po vsem svetu poslavljajo od njega na različne načine. V znamenje žalovanje so zastave spuščene na pol droga.

Življenje Nelsona Mandele

Nelson Mandela se je rodil 18. julija 1918 v Južnoafriški republiki. Njegov oče je bil poglavar plemena Thembu. Osnovno izobrazbo je Nelson prejel v misijonski šoli. Pri devetih letih pa mu je umrl oče in mladi Nelson se je začel pripravljati, da bo nekoč postal vodja v plemenski skupnosti. Nelson je želel pomagati v boju za svobodo svojega ljudstva, zato se je odločil, da postane pravnik.

Že med študijem je leta 1942 začel svojo politično pot. Postal je član Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki se je zavzemal za enake pravice vseh državljanov ne glede na raso. Mandela se je boril za pravice temnopoltih v visokem šolstvu in bil večkrat priprt, saj ga je takratna vlada imela za nasprotnika.

Boj proti apartheidu

Zdaj potujemo v leto 1950. V Južnoafriški republiki živijo različni ljudje: temnopolti domačini in belopolti, ki so se priselili iz Evrope. Kljub temu, da so domačini temnopolti, so v Južnoafriški republiki vladali belopolti in postavljajo pravila, ki so do temnopoltih nepravična.

Temnopolti morajo hoditi v slabše šole, ne smejo se voziti z avtobusom, njihovi starši pa opravljajo težka dela za majhno plačilo. Temnopolti in belopolti se med seboj ne smejo družiti. Takšno ureditev imenujemo apartheid, kar v prevodu pomeni ločenost.

Za enake pravice, torej proti apartheidu se je boril Nelson Mandela. Ker vladi Južnoafriške republike iz leta 1964, ki jo sestavljajo večinoma belopolti, boj proti apartheidu ni všeč, Nelsona Mandelo obsodijo na doživljenjsko ječo na otoku Robben. V zaporu preživi kar 27 let.


Zaradi pritiska Afriškega narodnega kongresa in tujine je leta 1990 tedanji južnoafriški predsednik Frederik Willem de Klerk Mandelo izpustil. S tem sta si oba prislužila Nobelovo nagrado za mir za leto 1993. Leto kasneje pa je bil izvoljen še za predsednika Južnoafriške republike in vladal do leta 1999.

Nelson Mandela velja za prvega demokratičnega in temnopoltega predsednika v Južnoafriški republiki. Prav tako je prvi vodja črne in bele Afrike in njegovo ime je se je vtisnilo v spomine ljudi po vsem svetu.

Mandelo bodo pokopali 15. decembra 2013 v njegovi rodni vasi Qunu, nekaj dni prej pa bo ležal v predsedniški palači v Pretorii, kjer se bodo od njega lahko še zadnjič poslovili državljani Južnoafriške republike.