Zakaj pride do poplav v Sloveniji?

6. 11. 2012

Novembra 2012 so Slovenijo znova prizadele poplave. Močan dež je poplavljal ceste, podiral drevesa in sprožal plazove. Številna zgradbe so bile poplavljene, osemčlansko družino pa so s strehe hiše mogli reševati s helikopterjem. Zakaj pa do poplav v Sloveniji sploh pride?

Že prejšnji teden je v naši državi padlo veliko deževja, vendar takrat zemlja še ni bila namočena in je lahko vso deževje posrkala. Potem se je vreme še poslabšalo, začelo je tudi snežiti. Počasi so se tla z vodo nasičila, ta je začela odtekati v reke. Začelo je poplavljati, ker reke niso mogle nositi toliko vode kot je priteklo do njihovih strug.

Voda se je naprej začela zbirati v potoke in potem manjše reke, te so se zbirale v večje reke, ki so potem začele naraščati in prestopati bregove. Tako se je zgodilo na zgornjih tokovih reke Save, Kamniške Bistrice, rek na Koroškem, Savinje in na izviru reke Drave.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje so reke po Sloveniji so ponoči večinoma začele upadati. Drava postopno upada, s tem da je trenutno eden najbolj ogroženih delov v Podravju na območju Ormoža. Reka Soča, ki je v noči na ponedeljek poplavljala predvsem v srednjem delu Posočja, se je znižala, prav tako upada Savinja.

Sava bo sicer do sredine noči še vedno naraščala v Zasavju in Posavju. V spodnjem toku lahko zajezi reko Krko in povzroči obsežnejša razlivanja Krke. Rdeči alarm pa je še vedno razglašen za območje zgornjega in spodnjega Podravja ter za območje Posavja.