Kdo je bil Alfred Nobel?

10. 12. 2013

Vsako leto 10. decembra podelijo Nobelove nagrade. Podeljujejo jih v petih kategorijah: kemiji, medicini, fiziki,književnosti, ekonomiji in za mir. Nagrade je v svoji oporoki predvidel Albert Nobel in je za to zapustil večino svojega premoženja. Z njim upravlja zasebna ustanova, ki se imenu Nobelov sklad in podelitev tudi organizira.

Plaketa, medalja in denar

Poleg medalje prejme vsak dobitnik še Nobelovo diplomo, ki jo podeli švedski kralj oz. v primeru Nobelove nagrade za mir predsednik norveškega odbora. Močno okrašene listine oblikuje vsaka ustanova, ki podeljuje nagrade, posebej. Na njih so zapisani ime ustanove, osnovni podatki o podelitvi in ime nagrajenca ter razen na diplomi Nobelove nagrade za mir še citat obrazložitve.

 

Nagrajenci 2013

Najprestižnejša med njimi, nagrada za mir, gre letos v roke Organizaciji za prepoved kemičnega orožja. Nagrado za medicino bodo prejeli Američana James E. Rothman in Randy W. Schekman ter Nemec Thomas C. Südhof, za fiziko Belgijec Francois Englert in Britanec Peter W. Higgs, za kemijo pa ameriški raziskovalci Martin Karplus, Michael Levitt in Arieh Warshel. Nagrada za ekonomijo gre v roke Eugenu F. Fami, Larsu Petru Hansenu in Robertu J. Shilleru, za literaturo pa kanadski avtorici Alice Munro.

Kdo je bil Alfred Nobel?

Bil je švedski kemik, inženir in izumitelj, ki je svoje življenje posvetil študiju eksploziva. Leta 1867 je izumil dinamit, ki velja za prvi kemični eksploziv, s katerim se je dalo varno upravljati. V Veliki Britaniji in ZDA so ga kasneje uporabljali predvsem v rudarstvu in gradnji prometnega režima. Pred smrtjo je Nobel napisal oporoko in večino svojega premoženja namenil za vzpostavitev Nobelove nagrade. Švedska akademija znanosti nagrade vsako leto podeli za šest področij - Nobelove nagrade podeljujejo za mir, medicino, fiziko, kemijo, književnost in ekonomijo.