Ahmed iz Gaze

11. 12. 2013

Ahmed, Mostafa, Hanin, Bejna, Walaa in Sabreen. To je šest mladih, starih od 6 do 12 let, ki so konec novembra v Slovenijo prišli iz Gaze na okrevanje po hudih poškodbah. Nekateri bodo dobili tudi nove opornice, proteze in invalidske vozičke. 11-letni Ahmed je v Sloveniji tokrat že tretjič.

Ahmed je pri dveh letih v prometni nesreči izgubil nogo. Kljub temu rad pleza po drevesih in se vozi s kolesom. Zdaj je star 11 in že tretje leto prihaja v Slovenijo, kjer mu pomagajo pri okrevanju. Prvo protezo je dobil preden je šel v prvi razred. Ker raste, jo bodo zdaj prilagodili njegovi višini in v soboto bo odpotoval z njo domov, nazaj v Gazo. Tam zaradi napetosti med Arabci in Izraelci vladajo posebne razmere in je življenje težko. Ni elektrike, vode, zelenjave in sadja. Šole se zapirajo, na ulicah pa velja policijska ura.

Nemirno območje


Gaza leži na Bližnjem vzhodu, in tam že več desetletij med Arabci in Izraelci poteka vojna za ozemlje. Na tem območju je v davnih časih živelo več različnih ljudstev. Leta 1947 pa je Organizacija Združenih narodov odločila, da lahko Judje tam ustanovijo svojo državo, Izrael. Domove je izgubilo veliko Arabcev, ki so se temu uprli. Od takrat je divjalo več vojn, Izrael pa je zasedel še več območij, kjer živijo Arabci. To so območja Gaze, Vzhodnega dela Jeruzalema in Zahodni brega reke Jordan, kjer želijo Arabci ustanoviti svojo državo. Ahmed doma pogreša mir, njegova želja pa je ta, da bi imel kmetijo s piščanci in racami.