Znani rezultati stresnih testov bank

12. 12. 2013

Guverner banke Slovenije in minister za finance sta sporočila dolgo pričakovano novico: rezultate stresnih testov bank. Stresni testi bank so pokazali, kakšno je stanje v slovenskem bančništvu in koliko denarja bodo banke potrebovale, da bodo preživele.

 

Strokovnjaki izvedli stresne teste bank

Pred nekaj meseci je v 10 različnih bank v Sloveniji prišla posebna komisija in med drugim pregledala, koliko denarja ima katera od njih, koliko ga je posodila posameznikom in podjetjem in ali jim bodo ti denar lahko tudi vrnili. Strokovnjaki so preverili, ali ima banka v svoji blagajni dovolj denarja, da bi preživela, če bi prišlo do večje gospodarske krize. Opravili so tako imenovane stresne teste.

Slovenske banke potrebujejo 4 milijarde evrov

Rezultati stresnih testov so pokazali, da banke potrebujejo več kot 4 milijarde evrov, da bi lahko normalno delovale. To je približno toliko, kot stane 27 tisoč novih avtomobilov srednjega razreda. Banke bo torej potrebno dokapitalizirati.

Denarja je dovolj, razlogov za preplah ni

Glavnino te bančne luknje bo pokrila država iz državne blagajne, torej z denarjem vseh državljanov, ki plačujemo davke. Prispevala bo tri milijarde in pol evrov. Svež denar bodo najprej dobile tri banke: Nova Ljubljanska banka, ABanka in Nova kreditna banka Maribor.

Kaj je dokapitalizacija? Pojasnjujemo v Infomatu.