Ptičje gnezdilnice

17. 12. 2013

Ljubitelji ptic so na delu skozi vse leto. Zima pa je čas, ko moramo poleg krme za ptice pripraviti tudi gnezilnice za pomlad. Učenci Osnovne šole Zadobrova in ornitolog Vojko Havliček iz Društva za opazovanje ptic Slovenije so naredili gnezdilnice iz lesa s pločevinastimi strehami. Naredili so torej nekakšne ptičje porodnišnice, v katerih se bodo spomladi zvalili ptičji mladiči.

Streha ne sme prepuščati vode

Pomembno je, da je gnezdilnica primerno izdelana. Gnezdilnica iz lesa mora imeti zaščiteno streho, da voda ne teče po njej. Uporabimo lahko pločevino ali katerikoli drugi material, ki ne prepušča vode.

Gnezdilnice za vsako vrsto ptice posebej

Luknje, skozi katere bodo ptice vstopale v gnezdilnico, morajo biti primerne velikosti, in sicer glede na velikost ptice, ki ji je gnezdilnica namenjena. Moramo narediti pravo velikost za določeno vrsto ptice, da v gnezdilnico ne pridejo večje ptice in jih izrinejo, ali pa plenilci, ki bi jih lahko poškodovali.

Na varno pred plenilci

Gnezdilnico namestimo na primerno mesto. Obrnemo jo proti vzhodu, da bo mlado ptičjo družino grelo jutranje sonce. Pozorni moramo biti tudi na to, da jo namestimo dovolj visoko, približno 3 do 4 metre visoko, tako da plenilec ne more priti do ptičkov. Pazimo tudi, da do gnezdilnice ni mogoče priti s skokom iz stavb ali dreves. V gnezdilnice ne dajemo hrane, saj so namenjene le parjenju in gnezdenju ptic.

Zmanjkuje naravnih dupel za gnezdenje

Ptice so včasih imele mnogo možnosti, da so lahko gnezdile v naravnih duplih. Teh naravnih dupel je zdaj bistveno manj, zaradi intenzivnega sadjarstva in zaradi urejanja parkov. In s tem zmanjkuje prostora za valjenje, zato jim moramo pomagati tudi s gnezdilnicami.

Mladički pomladi

Decembra si ptice poiščejo in izberejo prostor za gnezdenje. Marca se bodo samičke in samčki začeli ženiti, aprila ali maja pa se jim bodo v gnezdilnicah pridružili mladički.

Zima pa je tudi čas, ko pticam primanjkuje hrane. Katera hrana je zanje primerna in kako izdelamo krmilnico, si poglej v našem prispevku.

Nekatere ptice pa se pred zimo umaknejo v tople kraje. Te zanima, kako in zakaj jih ljubitelji ptic popišejo s posebno metodo, ki se imenuje obročkanje? Pojasnjujemo.