Alkoholizem v družini

18. 12. 2013

V Sloveniji je okoli 200 tisoč odraslih, ki so odvisni od alkohola. Ti ljudje pa prizadenejo tudi svoje bližnje. Žrtev alkoholizma v družini je tudi najstnik, ki nam je zaupal svojo zgodbo.

Andrej (ime ni pravo) na prvi pogled deluje brezskrbno, a v resnici je v otroštvu veliko pretrpel. Začelo se je okoli šestega leta, ko je oče začel prihajati domov zvečer pijan. Pogosto ga je pretepel. Nihče ni vedel, kaj se dogaja. Starejši brat je bil v šoli, mama v službi. Ko je bil Andrej sam z očetom alkoholikom, je živel v strahu. Zaradi nasilja je imel težave tudi s sošolci.
odstoten sem bil, nekak drugačen sem bil. Vedno sem bil tih, pol so se na mene spravljali, drugačen sem bil od njih.
To se je dogajalo kar šest let, dokler se nista z mamo odselila. Šele takrat je Andrej spregovoril. Prej ga je bilo strah, kaj bodo rekli in kakšen odziv okolice. Bal se je posmeha.
Takšno otroštvo mu je pustilo posledice. Težave ima z zbranostjo in težko zaspi. Danes hodi v srednjo šolo in ima ljubeče družinske odnose. A tesnobni občutki ostajajo. Zato je pomoč našel tudi v društvu Alateen. To je skupnost najstnikov, ki jih je prizadelo pitje družinskih članov ali njihovih prijateljev, kjer se z mentorji pogovarjajo o težavah. Z društvom sodelujejo tudi strokovnjaki.
Andrej si je uredil življenje. Alkohola ne pije in pravi, da ga tudi nikoli ne bo, saj ve, koliko trpljenja povzroča. Predvsem pa svetuje: če imate težave, jih nekomu zaupajte, četudi je težko.

Kam po pomoč?

Če se tudi sami znajdete v stiski zaradi alkohola v družini, se lahko obrnete na šolskega psihologa, najbližji Center za socialno delo ali pokličete TOM telefon (telefonska številka 116 111).

Poseben program za najstnike staršev alkoholikov Alateen ima srečanja vsako soboto od 17:30 do 18:30 ure na naslovu Resljeva 11 v Ljubljani. Telefonske številke: 031 744 722, 041 590 789, 01 256 74 80To sem jaz je spletna svetovalnica, kjer imate možnost anonimnega, hitrega in brezplačnega posvetovanja s strokovnjaki s področja medicine, psihologije in socialnega dela. Pomoč in nasvete pa nudi tudi Društvo žarek upanja (telefonske številke 01 89 77 023, 031 341 784, 041 732 381)


Pomoč boste našli tudi pri Socialnem forumu za zasvojenosti in omame na Inštitutu Antona Trstenjaka. Informativni in svetovalni pogovor je možen vsak ponedeljek in četrtek od 17. do 19. ure. Svetovanje je brezplačno. (telefonska številka 01 438 68 00)

Infodrom ne odgovarja za vsebino zunanjih povezav.