Uničenje sirskega kemičnega orožja

3. 1. 2014

O sirski državljanski vojni smo že veliko pisali. Lani avgusta 2013, je svet pretresla novica, da so v vojni uporabljali tudi kemično orožje, ki pa je izjemno nevarno. Prištevamo ga tudi k orožju množičnega uničevanja.

Zaradi kemičnega orožja je v Siriji umrlo na stotine ljudi, med njimi tudi otroci.

Mednarodna skupnost je zato Sirijo prisilila k temu, da kemično orožje uniči. A ta postopek ni ravno preprost. Sirija ima v svojih skladiščih več kot 1000 ton kemičnega orožja in če bi ga uničili kar tam, bi v zrak izpustili ogromno količino strupa. Mednarodna organizacija je zato odločila, da ga bodo uničevali v posebnem laboratoriju na ladji, sredi morja. S posebnim postopkom imenovanim nevtralizacija, bodo kemično orožje spremenili v nenevarne snovi.

Vse pa ni tako enostavno, saj obstaja še ena težava. Ceste do skladišč, kjer je spravljeno kemično orožje so zelo slabe, mnoge so uničene, ponekod pa divjajo spopadi. Orožje bi se tako med potjo lahko poškodovalo, še huje pa bi bilo, če bi prišlo v roke oboroženim skupinam. Prevoz bo tako strogo varovan in nadzorovan, pomagale pa bodo številne države.