Spopadi v Južnem Sudanu

6. 1. 2014

V Južnem Sudanu, najmlajši državi na svetu, ki leži v Afriki, živi kar 64 plemen, slikovito naravo pa naseljujejo številne divje živali. Čeprav je država bogata z naravnimi surovinami, polovica ljudi živi v revščini in le približno tretjina otrok obiskuje osnovne šole. Od sredine decembra 2013 tam divjajo tudi oboroženi spopadi. Umrlo je že najmanj tisoč ljudi, skoraj 200 tisoč pa jih je zapustilo domove.

Razlike jih razdvajajo
Južni Sudan je država v osrednji Afriki, v kateri živi veliko zelo različnih plemen: govorijo različne jezike, imajo različna verovanja in navade, zato se pogosto prepirajo in spopadajo. Najštevilčnejši so Nueri in Dinke. Tudi južnosudanski politiki so iz različnih plemen.

Prepir vodil v državljansko vojno
Ne razumejo se zagovorniki južnosudanskega predsednika Kiira, ki je iz plemena Dinka, in njegovi nasprotniki, ki menijo, da predsednik vlada samovoljno in pri tem ne upošteva volje drugih. Sredi decembra 2013 je prepir prerasel v državljansko vojno, to je vojna, ki poteka med državljani iste države.

V sporu tudi s sosednjim Sudanom
Poleg tega se Južni Sudanci ne razumejo s sosednjo državo, s Sudanom. Še pred tremi leti živeli v isti državi, a zaradi prepirov in spopadov si je večina Južnih Sudancev želela neodvisno državo in svojo vlado. Zato se je Sudan leta 2011 razdelil na dva dela. Z delitvijo države pa se spori med Sudanom in Južnim Sudanom niso končali. Še vedno so si navzkriž predvsem zaradi mejne črte, ki poteka po območjih, bogatih z nafto. Obe državi želita služiti z nafto in jo imeti zase, zato se ne moreta dogovoriti, čigava je.

PV