Pred morskimi psi svarijo kar preko Twitterja

7. 1. 2014

Avstralske oblasti so zaradi zaščite kopalcev morske pse opremile s posebnimi oddajniki. Te bodo izkoriščali tudi ribiči, saj jim novi zakon dovoljuje ubiti večje morske pse v bližini kopališč. Nova tehnologija obveščanja je razburila javnost in povzročila množične proteste na višku kopalne sezone.

 

Običajno obveščanje ni dovolj

V zadnjih treh letih je sedem ljudi končalo med ostrimi zobmi morskih psov, oblasti so zato sklenile, da bodo običajno obveščanje o morskih psih v časopisih in radijskih postajah, dopolnile s posebnimi elektronskimi napravami.

O nevarnostih kar preko Twitterja

Okoli 320 morskih psov, vključno z belimi morskimi psi, so v avstralskih vodah opremili z oddajnikom, ki sporoča znanstvenikom, kje so. Ko bo morski pes en kilometer oddaljen od plaže, se bo vključil alarm, s pomočjo katerega se bo na Twitterju ustvarilo sporočilo – tvit. Kopalci bodo tako vedeli, kje se žival giblje in se bodo lahko pravočasno umaknili.

Zadovoljni tudi ribiči

Nova tehnologija pa bo v oporo tudi ribičem. Ti bodo po novem zakonu lahko pokončali vse večje morske pse, ki bodo zašli v bližino kopališč. Nova tehnologija jim bo olajšala iskanje morskih psov.

Javnost protestira

Tega pa mnogi Avstralci ne podpirajo. Protestirajo, ker menijo, da bi ukrep ogrozil nekatere vrste morskih psov, ki so že zdaj na robu izginotja. Hrbtna plavut morskega psa je namreč priljubljena ribiška trofeja, poleg lova te živali ogroža onesnaženo morje, številni pa se ujamejo tudi v zaščitne mreže kopališč.