9-letni Tyler kot najmlajši osvojil eno najvišjih gora

7. 1. 2014

Devetletni Tyler Armstrong je preplezal 6962 m visoko goro Aconcagua v Andih v Argentini, ki sodi med sedem najvišjih gora na svetu in je najvišja gora Severne in Južne Amerike. S tem podvigom je Tyler postavil nov rokord – postal je najmlajša oseba, ki je kdajkoli osvojil omenjeni vrh.

Na vrhu za božični večer

9-letni Tyler iz Južne Kalifornije in njegov oče sta na božični večer 24. 12. 2013 s pomočjo tibetanske šerpe splezala na 6962 metrov visoko goro, ki je najvišji vrh zahodne in južne poloble. Tyler je tako postal najmlajša oseba v zgodovini, ki je splezala na vrh gore Aconcagua v Argentini. Pred njim je to leta 2008 uspelo 10-letnemu Matthew Monizu.

Na vrh prispe le tretjina vseh, ki so to želijo

Manj kot tretjina od 7000 ljudi, ki želijo na goro, tudi pride do cilja. Da je Tyler dosegel vrh, je moral premagati nevarne prepade in hud mraz, ki so zahtevali življenja več kot 100 plezalcev. Pripravljal se je tudi pred samim vzponom – šest mesecev je treniral dvakrat dnevno.

Le s posebnim dovoljenjem

Običajno ne dovolijo plezati otrokom, ki so mlajši kot 14 let, zato je Tylerjeva družina morala prepričati argentinske sodnike, da Tyler lahko varno pleza. Sodnik se je za ugodno razrešitev prošnje odločil tudi zaradi dobrodelne narave podviga.

S plezanjem pomaga otrokom s mišično distrofijo

Tyler želi preplezati vseh sedem najvišjih vrhov na sedmih kontinentih. To počne v dobrodelne namene, da bi pomagal otrokom z mišično distrofijo, boleznijo, ki jo ima 300 tisoč dečkov po svetu. Polega Aconcague je dosegel že Kilimanjaro v Tanzaniji. Naslednja na seznamu je gora McKinley na Aljaski, ki je najvišji vrh Severne Amerike.