Kitolov v Južnem morju

8. 1. 2014

Komisija za kitolov je že leta 1986 določila območje okoli Antarktike, kjer lov na kite ni dovoljen. Avstralska aktivistična skupina Sea Shepherd, ki se bori proti kitolovu, je izpeljala akcijo, v kateri so, kakor trdijo, pri prepovedanem kitolovu zalotili Japonce. Ti trdijo, da kite lovijo v znanstvene namene.

 

Japonci kite lovili v naravnem rezervatu

Posnetek avstralskih borcev proti lovu na kite prikazujejo eno od japonskih ladij v Južnem oceanu. Na ladji so trije mrtvi kiti, krvavi madeži pa kažejo, da je na ladji najbrž tudi četrti, ki pa so ga že razrezali. Posnetki so razjezili številne okoljevarstvenike, saj naj bi Japonci lovili v naravnem rezervatu.

Odločilo bo sodišče

Japonci lova ne zanikajo, a trdijo, da kite lovijo v znanstvene namene. To je namreč dovoljeno. A okoljevarstveniki pravijo, da Japonci kitov ne lovijo za znanstvene namene, ampak za meso in zaslužek. Letos Japonci nameravajo ubiti 1000 kitov. Avstralija je zaradi kitolova Japonske lani že vložila pritožbo na mednarodno sodišče, saj jo želi prisiliti, da preneha s kitolovom na tem območju. A okoljevarstveniki iz skupine Sea Shepherd kljub temu kritizirajo avstralsko vlado, saj na območju, kjer so lovili Japonci, ni bilo nobenega nadzora.

Lov na kite prepovedan od leta 1986

Mednarodna komisija za kitolov je že leta 189 določila 50 milijonov kvadratnih kilometrov veliko območje okoli Antarktike, kjer komericialni lov na kite ni dovoljen. Komisija se je za to odločila zaradi prevelikega ulova kitov, saj se je njihova populacija začela zmanjševati. V poznih 30 letih 20. stoletja je bilo ubitih več kot 50.000 kitov na leto.

Kitolov – za ali proti?

Začasna ustavitev kitolova ali moratorij žal ni bil uspešen pri preprečevanju izumrtja nekaterih vrst kitov. Kljub temu pa so mnenja o kitolovu različna. Kitolovu naklonjene države želijo, da se odpravi moratorij na lov tistih kitov, katerih populacije so si dovolj opomogle. Države, ki kitolovu nasprotujejo in okoljske skupine pa zatrjujejo, da so nekatere vrste še vedno ranljive, da je kitolov nemoralen in ga je treba prepovedati, ne glede na to, ali lov vpliva na izumrtje določenih vrst kitov. Svetovni sklad za naravo pravi, da je bilo 90 % ubitih severnih kitov bilo zaradi trčenja z ladjo. Zahtevajo omejitev gibanja ladijskega prometa na določenih področjih. Nekateri znanstveniki verjamejo, da je tudi onesnaževanje vzrok pri izumrtju nekaterih vrst.

Zakaj sploh lov na kite?

Kite lovijo predvsem zaradi njihovega mesa in olja. Kitovo meso je na jedilniku mnogih ljudi že tisočletja. Kitovo olje pridobivajo iz kitove masti, nekoč so ga imenovali tudi train, ime pa izvira iz nizozemske besede za solza ali kapljico. Uporabljali so ga za oljne svetilke, izdelavo mila in margarine. Danes se kitovo olje skoraj ne uporablja.